Biznis

Predstavljamo žene poduzetnice u Biznis inkubatoru Zenica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Glumica, liječnica, direktorica uspješnog preduzeća ili vlasnica poznatog brenda samo su neka od zvučnih titula i zanimanja žena koje uspješno djeluju u takozvanom “muškom” svijetu. Međutim, koliko je teško biti žena poduzetnica, da li je ženama i muškarcima isti start u poslovnom svijetu, koliko je predrasuda, dodatnih opterećenja, nesuglasica, prepreka…oprečna su mišljenja.

Dok jedni tvrde da su za uspjeh potrebni znanje, stručnost, vještina i isključivo rad, drugi insistiraju na tome da prednost ipak imaju muškarci čak i onda kada je sve gore navedeno jednako.

Žensko poduzetništvo je prepoznato kao važan element privrednog rasta i odlična metoda postizanja demokratskog društva utemeljenog na osnaživanju žena.

Žene u poduzetništvu su neiscrpna tema brojnih konferencija, seminara, naučnih skupova, programa vlada i političara širom svijeta. Podaci o broju žena poduzetnica variraju od zemlje do zemlje, od regije do regije.

Dok u većini zemalja broj žena poduzetnica u velikoj mjeri zaostaje za brojem muškaraca uključenih u poduzetničke aktivnosti, postoje zemlje u kojima žensko poduzetništvo predstavlja najdinamičniji segment sektora male privrede.

Iz godine u godinu, Biznis inkubator Zenica dočekuje jedne, a ispraća druge biznise, poduzetnike i poduzetnice  s velikim očekivanjima, ambicijama i nadama, one koji su se odlučili da kreiraju radno mjesto sebi i drugima. Inkubator je mjesto koje pomaže onima koji imaju poslovnu ideju da je realizuju i da uz što manja ulaganja, naprave što više. Rijetki su oni koji ne uspiju. Više od 90 % je onih koji su u Biznis inkubatoru Zenica uspješno ostvarili svoje poslovne ideje, razvili se  i nastavili poslovanje. Podrška malih biznisa značajna je za razvoj države i društva u cjelosti pa se onima koji imaju poslovnu ideju pomaže uz pomoć različitih metoda i mehanizama. Grad Zenica je Biznis inkubator Zenica počeo uspostavljati 2004. godine, a 2006. godine su u njemu zaživjele prve poslovne ideje.

U ovom trenutku, u Biznis inkubatoru Zenica posluju i brojne žene koje su na čelu preduzeća što znači da su upravo one pokrenule biznise, te kreirale radno mjesto sebi i drugima.

Predstavljamo nekoliko:

 

U.D.“Basic“ (Rialda Jašarević) – apliciranje i pisanje projekata, njihova implementacija i izrada finalnih izvještaja.

P.M. „Bubamara“ (Sanita Kurbegović – Huskanović) –  proizvodnja tekstilnih proizvoda odnosno proizvodnja platnenog asortimana proizvoda koji zamjenjuje dosadašnje jednokratne proizvode.

P.O.„Kloko dizajn studio“ (Džana Hamedović) – dizajniranje i proizvodnja ergonomskih nosiljki  i opreme za bebe.

„HAGI“ d.o.o. (Lamija Beganović – Uzunović) – proizvodnja edukativnih igračaka.

P.O. „AS PRODUCT“  (Senedina Jusić) – proizvodnja i ugradnja PVC i aluminijske stolarije i prateće opreme.

„BANCONTO“ d.o.o. (Vildana Kokić) – knjigovodstveno-računovodstvene usluge.

Tradicionalni obrt „KIDOTENT“ –   (Zerina Čolaković) – proizvodnja dječijih šatora, jastuka, podloga za igru i presvlačenje, ljuljački, igračaka, korpi za igračke…

P.O. „ZiA“ (Ilma Zilić) – proizvodnja odjeće za žene koje nose hidžab s akcentom na visoke žene.

 

Ako ste do sada navikli da su žene najčešće na čelu frizerskih i kozmetičkih salona, šarolikost zanimanja koja već uspješno djeluju u Biznis inkubatoru Zenica, a na čijem su čelu upravo žene, pokazuju da ograničenja već odavno nema.

Ovdje se ne završava naša priča o ženskom poduzetništvu u Biznis inkubatoru Zenica pa ćemo vam uskoro predstaviti još neke od pozitivnih primjera ženskog poduzetništva i sjajnih ideja koje su omogućile da snovi postanu stvarni biznisi koji uspješno posluju.

Bravo dame!



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno