Biznis

Predstavljamo vam žene poduzetnice koje posluju u Biznis inkubatoru Zenica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Godinama su muškarci dominirali u poslovnom svijetu te tako bili i vodeći na ljestvici najuspješnijih poduzetnika. Nakon što je Madame C. J. Walker postala prva žena poduzetnica milionerka, u tome su je mnoge poduzetnice poput Coco Chanel i Estée Lauder slijedile i tako vrata poslovnoga svijeta otvorile svim ženama. Danas žene rame uz rame sa muškarcima otvaraju svoja preduzeća u raznim područjima. Oprah Winfrey, Martha Stewart, Mary Katherine Goddard, Ruth Handler, Denise Coates, Kiran Mazumdar-Shaw, Estée Lauder, Coco Chanel, Cher Wang, Anita Roddick, samo su neke od svjetski uspješnih žena koje su malim koracima sagradile velika carstva.

Kada nešto započnete, nikada ne znate koliko daleko ćete stići jer niko od dama iznad nije ni slutio da će njihove ideje biti toliko prihvaćene i vrtoglavo se razviti.

Svoje poslovne korake započele su brojne žene u Biznis inkubatoru Zenica koji djeluje od 2004. godine. Danas, kada u Biznis inkubatoru Zenica posluje 40 + preduzeća, na čelu preduzeća koje su pokrenule poduzetničku priču, te zaposlile sebe ali i druge su i brojne žene, a mi vam ih predstavljamo u redovima koji slijede.

Amelina Tufekčić  (42), nastavnica predškolskog odgoja po struci, na čelu je preduzeća “Green pack” d.o.o., koje se bavi proizvodnjom kartonske ambalaže. „Green pack“ d.o.o. Zenica proizvodi kartonsku ambalažu od troslojnog i petoslojnog kartona. Izrađuju kutije različitih dimenzija, od trasportnih kutija preko jumbo kutija za namještaj pa do onih malih dimenzija za vijčanu robu. U Biznis inkubatoru Zenica posluje od 2021. godine.

-“Naš grad nije imao ni jedno preduzeće koje proizvodi kartonsku ambalažu pa sam ponosna na ovu inovaciju koju smo donijeli u naš grad“ – rekla je Amelina, a više o ovom preduzeću možete pročitati na Facebook stranici Green pack d.o.o. ili ih možete posjetiti u Poslovnoj zoni Zenica 1, Zmaja od Bosne bb, u Biznis inkubatoru Zenica.

Senedina Jusić (44),  po struci diplomirani pravnik, na čelu je preduzeća “AS PRODUCT” koje se bavi proizvodnjom PVC i aluminijske stolarije. Senedina je posao pokrenula 2019. godine u Biznis inkubatoru Zenica, a proizvode ovog preduzeća možete pogledati na Facebook stranici As Product Zenica  ili ih možete posjetiti u Poslovnoj zoni Zenica 1, na adresi Zmaja od Bosne bb u Biznis inkubatoru Zenica.

Stanar Biznis inkubatora Zenica je i preduzeće “Kristali Minerali” d.o.o. Zenica  na čijem je čelu Selma Mujičić-Jović (36), grafički tehničar po struci, suosnivačica i direktorica ovog preduzeća koje se bavi izradom ručno završenog modnog nakita i modnih dodataka. Selma je ujedno i glavni kreativni dizajner u preduzeću te obavlja i poslove izrade nakita i apliciranja kristala.  Preduzeće je specijalizovano za izradu gotovih proizvoda ukrašenih vrhunskim kristalima i nudi širok spektar kvalitetnog modnog nakita koji nudi na tržištu pod registrovanim zaštićenim znakom Djidji & Co. Osim izrade modnog nakita, preduzeće pruža usluge dodatnog ukrašavanja drugih predmeta poput odjeće, obuće te kućanskih ukrasnih predmeta.  Više o ovom preduzeću te brendu i proizvodima koje nudi pronađite na www.djidjiandco.com te na www.facebook.com/djidjiandco/ i Instagram @djidjiandco, a njihov prodajni salon možete posjetiti u Shopping centru „Džananović“ Zenica.

Ono na šta smo „tradicionalno naviknuti“ polako se mijenja pa žene više nisu samo na čelu kozmetičkih, frizerskih ili modnih salona. To se odavno promijenilo i ponosni smo na sve žene koje se odlučuju pokrenuti svoj biznis. Iz samo ovog primjera vidimo da žene vode i preduzeća čije su djelatnosti nekada bile „rezervisane“ za muškarce na njihovom čelu, a i prošli put smo predstavljajući žene poduzetnice iz Biznis inkubatora Zenica to potvrdili. Pravila nema i žene rame uz rame koračaju sa muškarcima pokazujući zavidne rezultate. Žensko poduzetništvo je prepoznato kao važan element privrednog rasta i učinkovita metoda postizanja demokratskog društva utemeljenog na osnaživanju žena jednakosti spolova. I ovdje se ne završava naša priča o ženskom poduzetništvu u Biznis inkubatoru Zenica pa ćemo vam uskoro predstavniti još neke od pozitivnih primjera ženskog poduzetništva.

Bravo dame!

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno