Biznis

Predstavljamo: Jasmina Čičak i njen brend “FlowershopCicak”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Predstavljamo: Jasmina Čičak i njen brend “FlowershopCicak”- Jasmina Čičak je jedna od polaznica Poduzetničke akademije realizovane u Ze-Do Kantonu. Na samom početku je bilo jasno da će ona veoma brzo krenuti putem poduzetništva i samozapošljavanja. Njena priča je veoma emotivna i ono svoj poziv radi sa strašću is a puno ljubavi. Gospođa Čičak je na Akademiju došla sa jasnom idejom, a pohađala ju je sa ciljem da osnaži vlastite poduzetničke resurse, umreži se i dođe do korisnih informacija. Na predzadnjem modulu saopćila je ostalim polaznicima da je njen biznis registrovan i da je njena cvjećara FlowershopCicak počela sa radom.

Ovo je već sasvim dovoljno da među prvim pričama koje donosimo sa projeta Poduzetnička akademija ZDK, bude baš Jasminina poduzetnička priča. Nazvaćemo je ŽENA-HRABROST i pitati ćemo je:

Jasmina, kako je sve počelo? Odakle ideja, odakle ljubav, znanje…?

Sve je počelo 2002. Te godine mi je otac preselio na ahiret. Mama i ja smo ostale bez ikakvih finansija, jer je otac jedini radio u kući. Odlučila sam da potražim posao. Bila sam na prvoj godini u dvije škole, u Srednjoj Muzičkoj Školi i Srednjoj Mješovitoj Školi u Zenici. Nisam znala šta je posao, a pogotovo kako je raditi u cvjećari. Otišla sam do, tada najpoznatije, cvjećare u gradu i vlasnici sve lijepo ispričala šta mi se dešava u životu. Dobila sam posao.

Nisam znala šta me čeka. Vlasnica cvjećare je bila moja mentorica. Ljubav i strast koju je ona imala prema poslu prenijela je i na mene. Rano sam ustajala da bih išla na posao, a poslije posla u školu. Pored školskih lekcija i na poslu sam imala lekcije iz cvjećarstva. U pocetku sam učila o saksijskom bilju, a poslije o rezanom cvijeću. Ponekad sam bila pod dojmom, kao da idem u jos jednu školu. Tu se rodila ljubav i strast za cvjećarskim poslom. Zbog školskih obaveza sam prestala tada da radim. Živjela sam sa majkom koja se tako brizno brinula za mene i čuvala me, iako je bila bolesna. Godine su prošle, a ja sam i dalje maštala da imam svoju cvjećaru. Među svojim prijateljima sam bila poznata po uzrečici: KADA JA BUDEM IMALA CVJEĆARU.

Poslije nekoliko godina sam počela da radim u drugoj cvjećari. Iako je plata bila minimalna, ja sam bila sretna, jer volim taj posao. I dalje sam učila i čitala o cvjećarskom poslu, te time nadograđivala svoje znanje. Poslije toga sam dobila posao na drugom mjestu, izvan cvjećarske branše, gdje su prihodi bili puno veći. Tu sam radila četiri godine i nisam bila sretna niti ispunjena. I dalje sam radila po malo od kuce cvjećarske poslove i kutije za djecu. Mama se naglo jos više razboljela. U tome dolazi ova ruzna nocna mora. Korona.

Pokrenuti privatni biznis u vrjeme korone, prilično je izazovno. Ti nisi htijela čekati. Zašto baš sada?

Dobila sam otkaz, ostala bez posla, a ostala sam i bez mame. U svoj boli i patnji koju sam prošla, samo sam u sebi čula glas koji mi govori da je vrijeme za moju cvjećaru. Sve bilo zatvoreno zbog Covida, a ja otvaram cvjećaru. Noćima ne spavam i pitam se ko će meni dati novac, jer ja ni ne radim. Ali znam da hoću da počnem da radim. Na dan kada sam se snašla za novac, dosao je e-mail za Poduzetničku akademiju. Ja sam znala to je to.

Koliko je na tebe uticala Poduzetnička akademija i koja su to znanja koja si stekla na Akademiji? U kojem pravcu imaš namjeru razvijati svoj biznis?

Na Akademiji sam upoznala gospođu Adisu i imala sam osjećaj kao da je za mene sve pozitivne riječi čuvala. Tu sam jos više dobila krila. Poslije svakog predavanja ja sam jos jača vraćala u cvoju cvjećaru i radila sve što treba kako bi se moja cvjećara što prije otvorila.

Poduzetnicka akademija je prosirila moje znanje. Upoznala sam toliko dobre ljude i stekla nove prijatelje. Naučila sam kako voditi biznis na pravi način. Akademija me naučila kako da postavim posao na viši nivo. Dok sam slusala predavanja na akademiji rodile su se nove ideje. Sad znam i šta dalje zelim od svoje cvjecare. Ovog puta sam sve zapisala i voljela bih jednog dana da se proširim, sa obične cvjećare, na vrtni centar.

KO ZNA, MOZDA MENI NEKAD DOĐE JEDNA DJEVOJKA, KOJOJ ĆE TREBATI POSAO I LJUBAV, ONAKO KAO ŠTO SAM JA NEKAD DOŠLA SVOJOJ MENTORICI. A PRIJATELJI SA PODUZETNICKE AKADMIJE ĆE OPET BITI TU DA JE PODRŽE I DA JOJ POMOGNU. HVALA VAM PUNO…

PODUZETNICE.BA



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno