Kultura

Predstava zeničkog BNP-a u režiji Mirjane Karanović na gostovanju u Švicarskoj

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Predstava zeničkog BNP-a u režiji Mirjane Karanović na gostovanju u Švicarskoj – U srijedu, 6. decembra u Schlachthaus theatru u švicarskom Bernu održana je prva od ukupno četiri zakazane izvedbe predstave u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica „Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali“.

Predstava nastala prema dramskom tekstu mlade banjalučke autorice Tanje Šljivar i u režiji Mirjane Karanović izazvala je veliki interes švicarske stručne i šire javnosti.

Za sve četiri zakazane izvedbe predstave u Bernu ulaznice su rasprodate u rekordnom roku još tokom oktobra, a ekipa Bosanskog narodnog pozorišta Zenica je već nakon prvog izvođenja dobila pozitivne kritike, izuzetno dobru reakciju publike i dugotrajan aplauz.

Iako je predstava do sada igrana u zemljama regiona, specifičnost njenog izvođenja u Švicarskoj između ostalog je i u tome što se tokom izvedbe ona prevodi uživo. Naime, dok glumci predstavu izvode na bosanskom jeziku, švicarski glumci je prevode i uživo interpretiraju na njemačkom jeziku, dok ih tamošnja publika prati pomoću slusalica. „I za nas je ovo, također, veliki eksperiment, ali nismo željeli publici uskratiti potpuni doživljaj, emociju, jer titlovani prijevodi skreće pažnju. Ovako naši glumci uspijevaju prenijeti i stvarnu emociju vaših glumaca“, izjavila je Maike Lex, direktorica Schlachthaus theatra.

Predstava se izvodi u okviru velike manifestacije prromocije i prezentacije recentne umjetničke produkcije zemalja Zapadnog Balkana u švicarskom glavnom gradu. Tako ovih dana bernska publika imala priliku prisustvovati promocijama filmova, koncertima i radionicama umjetnika iz Bosne i Hercegovine i zemalja sastavnica nekadašnje Jugoslavije. Predstava BNP-a Zenica jedina je selektirana pozorišna predstava u okviru ove manifestacije koju podržava posebni švicarski fond za međunarodnu kulturnu saradnju i grad Bern.

Švicarski producenti i umjetnici već su pokazali veliko interesovanje za nastavak saradnje i za moguću realizaciju novih gostovanja i festivalskih učešća. Povratak ekipe Bosanskog narodnog pozorišta Zenica očekuje se u nedjelju, 10. decembra, nakon četvrte i posljednje izvedbe predstave na ovom međunarodnom gostovanju.

Podsjećanja radi, predstava „Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali“ je ostvarila značajan i zapažen uspjeh na međunarodnim gostovanjima i festivalima na kojima je do sada osvojila devet nagrada, i to na 61. Sterijnom pozorju u Novom Sadu, 15. festivalu bh. drame, 11. JoakimInterFestu, Festivalu internacionalnog alternativnog teatra u Podgorici, kao i na Festivalu „Zaplet 08“ u Banjoj Luci.

„Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali“ je predstava koja koncept role playa, kao i sve druge narativne tehnike kojima se koristi, monološke i dijaloške, pa i jezik sam, izvrće u njihove suprotnosti i pokazuje nemogućnost naizgled jednostavnog pokušaja kako ispričati sopstveni život nepoznatoj osobi tokom jedne večeri. Kao okidače za sjećanja muškarac i žena, koji se susreću, koriste slučajne natpise po pločicama toaleta, a nepouzdanost i nepostojanost bilo kog tjelesnog, emotivnog ili mentalnog sjećanja se kroz četiri scene u kojima igraju arhetipske odnose majka-sin, otac-kćerka, brat-sestra i ljubavnica-ljubavnik, pokazuju se kao jedine istine koje je o samom sebi moguće izreći. Za ovaj dramski tekst Tanja Šljivar je osvojila i glavnu Sterijinu nagradu 2016. godine.

Služba za odnose s javnošću BNP Zenica



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno