Zenica

Predstava Studio Teatra „Dječak koji ne želi da odraste“ u JU „Dom-porodica“ Zenica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ekipa Studio Teatra posjetila je JU Dom-porodica u Zenici, i u sklopu te posjete glumci Nusmir Muharemović i Zlatan Školjić, odigrali su predstavu „Dječak koji ne želi da odraste“ za djecu uzrasta od četiri do jedanaest godina. Ovo igranje predstave je mali doprinos ekipe Studio Teatra, radu JU Dom-porodica, i njihovim nastojanjima da djeca u ovoj ustanovi imaju sve ono što imaju njihovi vršnjaci koji odrastaju u funkcionalnim porodicama s obzirom da je osnovna djelatnost ove ustanove, zbrinjavanje djece bez roditeljskog staranja.

Jedna od definicija glume kao pozorišne umjetnosti glasi: Gluma je igra. Ako je gluma igra, a jeste, onda je ona najbliža najmlađma. Ako je gluma igra, ona bi trebala biti sastavni dio odrastanja svakog djeteta. Pozorišna predstava je najbolji način da se kod najmlađih podstiče razvoj mašte i kreativnosti. Kroz pozorišnu predstavu djeca mnogo toga mogu da nauče. S toga je i pedagoško-odgojni aspekt jedna od bitnijih činjenica koja ukazuje na važnost gledanja pozorišnih predstava kao i uzimanje učešća u istima.

Izuzetno značajno da roditelji, nastavnici i svi u okruženju djeteta teže tome da, i u ovom vremenu žurbe i otežane egzistencije, dijete ima kvalitetne i odgovarajuće kulturne sadržaje u svom životu i odrastanju.

Pravo djeteta na kulturu je i sadržano u članu 31. Konvencije o pravima djeteta, kao veoma važno za razvoj ličnosti i neophodno za razvoj društva, ali to često izgubimo iz vida.
Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, dalo je pismenu saglasnost za igranje ove predstave u osnovnim školama na području ovog kantona.
Ekipa Studio Teatra je sretna što je igranje predstave realizovano u JU „Dom-porodica“ i iskreno se nadamo da je ovo početak odlične prijateljske saradnje našeg udruženja i gore pomenute ustanove.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno