Kultura

Predstava „Moja Fabrika“ na međunarodnom gostovanju učestvuje u Noći teatra

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Predstava „Moja Fabrika“ na međunarodnom gostovanju učestvuje u Noći teatra – U okviru iznimno bogatog programa ovogodišnje međunarodne teatarske manifestacije Evropska noć teatra – Noć teatra BiH, Bosansko narodno pozorište Zenica, svojim učešćem u Glavnom takmičarskom programu 22. jugoslovenskog pozorišnog festivala „Bez prevoda“ Užice u subotu, 18. novembra sa predstavom „Moja Fabrika“ u režiji Selme Spahić, proširuje program Noći teatra i na međunarodna gostovanja i festivalska učešća.

Predstava „Moja Fabrika“ je sa osam do sada osvojenih nagrada, na 36. pozorišnim igrama i 16. festivalu bh. drame, najnagrađivanija u 67. umjetničkoj sezoni zeničkog BNP-a. Predstava je zasnovana na fragmentima istoimene knjige Selvedina Avdića, intervjuima sa radnicama i radnicima, iskustvima glumica i glumaca iz ansambla predstave, te historijskim izvorima. Predstava, koja je jedna od najzapaženijih produkcija prethodne pozorišne sezone, intimna je monografija o historiji Zenice i njene Željezare, zbog koje je grad praktično i nastao i koja je svojevremeno upošljavala većinu stanovništva, dok danas predstavlja tek simbol prošlosti ili omraženi izvor zagađenja.

“Moja Fabrika” do sada je prošla umjetničke selekcije i izvedena je na pozorišnim festivalima u Zenici i Jajcu, proteklog mjeseca priliku da je pogleda imala je i festivalska publika Festivala MOT u Skoplju i sarajevskog MESS-a. U narednom periodu ekipa ove predstave priprema se za nova ugovorena gostovanja u okviru festivalskih takmičarskih programa. Predstava će tako 23. novembra biti izvedena na 34. susretima kazališta/pozorišta BiH u Brčkom, a 1. decembra na 9. međunarodnom festivalu savremenog pozorišta „Desire central station 2017“ u Subotici.

Da napomenemo, ova predstava je osvojila sedam nagrada na 16. festivalu bh. drame i autorskog teatra. Šest nagrada od Stručnog žirija je osvojila za najbolju predstavu u cjelini, za najbolju dramatizaciju (Emina Omerović, Bojana Vidosavljević, Selma Spahić), za najbolju režiju (Selma Spahić), nagrada Lani Delić za najbolju epizodnu ulogu, nagradu „Radovan Marušić“ za najbolje likovno oblikovanje predstave (Sabina Trnka), nagradu „Antun Marinić“ za najbolji scenski pokret (Thomas Steyaert), te nagradu Žirija novinara za najbolju predstavu u cjelini. Također, na 36. pozorišnim/kazališnim igrama predstava „Moja Fabrika“ je osvojila nagradu za najbolju dramaturgiju (Emina Omerović).

Služba za odnose s javnošću BNP Zenica



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno