Info

Predškolsko obrazovanje za svu djecu (PEACH)

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Predškolsko obrazovanje za svu djecu (PEACH) – U saradnji sa Caritaskom Švicarske, Asocijacija za razvoj LEDA u ZDK implementira projekat pod nazivom PEACH – predškolsko obrazovanje za svu djecu.

Projekat ima dva osnovna cilja, a to su:

  1. Podići svijest građana iz socijalno-ugroženih te romskih porodica, o važnosti Predškolskog odgoja i boravka u vrtiću, za razvoj djeteta
  2. Uključiti što veći broj djece u obavezni i neobavezni predškolski odgoj i obrazovanje

Aktivnosti na projektu su počele u maju 2018., gdje su učinjeni prvi koraci na stvaranju saradnje sa institucijama ZDK.

Važno je napomenuti da se projekat  na području ZDK implementira u tri grada, Zenica, Kakanj i Zavidovići.

Tri vrtića u tri pomenuta grada su adaptirana i osposobljena da prime još jednu grupu djece predškolskog uzrasta, koja su korisnici PEACH projekta.

Od početka oktobra mjeseca, djeca su upisana u vrtić, te im je obezbijeđena sva potrebna logistika za uspješan rad, kao što su prvoklasan didaktički materijal, igračke, školski pribor, te naravno namještaj kako bi boravak u vrtiću bio što ugodniji. Djeca koja su korisnici projekta PEACH potiču iz socijalno ugroženih kategorija.. Na ovaj način želimo dati šansu za predškolski odgoj i obrazovanje onim roditeljima I djeci koja nisu finansijski sposobni sebi to priuštiti.

Kako bi se olakšao odlazak u vrtić, Caritas u saradnji s LEDOM također snosi troškove prijevoza za roditelje I djecu koja dolaze iz udaljenih sredina.  Djeci je također obezbijeđena i užina, te finansiran početni paket odjeće, gdje su kupljeni osnovni odjevni predmeti neophodni za boravak u vrtiću.

Ovim projektom pružamo jednaku šansu za obrazovanje i nastojimo pomoći u prevazilaženju prepreka sa kojima se socijalno ugrožene porodice suočavaju.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno