Biznis

Prednosti grijanja na pelet – četiri najznačajnija argumenta

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Prednosti grijanja na pelet – četiri najznačajnija argumenta – Energetsku učinkovitost provesti u svom domu, lakše je nego što se čini. Uz kotao ili kamin na pelet grijat ćete se na domaći energent- drvo, na moderan način- komforno, povoljno i čisto. Nema bolje alternative za one koji žele izbjeći fosilna uvozna goriva.

Bez obzira na to da li se radi o staro- ili novogradnji, kući sa centralnim grijanjem, stanu sa kaminom ili u kombinaciji sa solarnim panelima pelet je domaći obnovljivi Hightech-Energent koji štiti okoliš. Mnogi ne poznaju prednosti peleta ili imaju polovična iskustva. Donosimo Vam pregled najvažnijih argumenata sa brojkama i činjenicama.

Porijeklo

Pelet je BH- gorivo – Bosna i Hercegovina je zemlja sa najvećim udjelom šume i najvećom raznolikošću šumskih vrsta na zapadnom Balkanu. Zbog svoje prirodne i raznolike strukture, kao i značajne prirodne regeneracije, one predstavljaju ključni resurs za dalji razvoj privrede i društva. Šume i šumska zemljišta u Bosni i Hercegovini prostiru se na površini od 3.231.500 ha šume. Pelet se proizvodi od drvenog otpada. U pilanama oko 40% balvana završi kao otpad koji je idealan za proizvodnju peleta.

Zaštita klime i održavanje čistoće zraka

Pelet sagorijeva CO2 neutralno. To znači da prilikom sagorijevanja ispušta onoliko CO2 koliko je drvo primilo u toku svoga rasta. U proizvodnji peleta nastaje samo 23,5 g CO2 (kWh), kod lož ulja 318 g/kWh a kod plina 247 g CO2, znači više nego deseterostruko. Prelaskom sa lož ulja na pelet smanjuje se nastanak CO2 kao ni sa jednom drugom opcijom. Pelet je standardiziran, što znači da njegovim sagorijevanjem nastaje vrlo malo pepela te su emisije štetnih plinova minimalne. Idealno rješenje za rješavanje problema zagađenosti zraka u gradovima.

Ekonomičnost

Ko se grije na pelet profitira i ekonomski i to višerostruko. U proteklih 10 godina cijena peleta je u prosjeku bila za 30% jeftinija od cijene plina. Nedajte se zavarati kratkotrajnim sniženjima cijene plina, promatrati treba duži period. Uz povoljnu cijenu energenta sve su češći i financijski poticaji za prelazak na grijanje na pelet. Trenutno je u BiH aktivan poticaj GEFF (Green Energy Financing Facility) https://ebrdgeff.com/ba/ kojim se ostvaruje povrat od 15-20% od investicije.

Komfor

Grijanje na pelet pruža visoku udobnost. Sve je automatizirano, paljenje, upravljanje, čišćenje. Kamini na pelet pružaju ugodnu toplinu u kući uz oku ugodan dizajn. Jednom napunjen slios automatski i ujednačeno zagrijava Vaš dom uz stisak dugmeta ili preko moderne aplikacije.

Zanimljivo

Kako naši susjedi koriste pelet – U 2017. godini u svijetu je utrošeno 30 milijuna Tona peleta, što je povećanje od 13% u odnosu na 2016. godinu.

Tri četvrtine te količine utrošene su u zemljama EU. Polovica za grijanja, drugapolovica za proizvodnju struje.

U Njemačkoj, Austriji, Švicarskoj i Italiji pelet se koristi za grijanje, dok se u zemljama poput Velike Britanije i Danske koristi za proizvodnju električne energije u velikim toplanama.

U nastavku u foto galeriji pogledajte izglede nekoliko peći i kamina na pelet, koji su proizvedeni u BiH. Sigurni smo da će neki od njih uskoro krasiti i vaš dom, ukoliko se odlučite da pređete na ekološki prihvatljivo i ekonomski opravdano – grijanje na pelet.

 

 

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno