Info

Predložene oštrije kazne za napad na ustavni poredak BiH, oružanu pobunu i odlazak na strana ratišta

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Predložene oštrije kazne za napad na ustavni poredak BiH, oružanu pobunu i odlazak na strana ratišta – U Parlamentarnu skupštinu BiH upućene su izmjene Krivičnog zakona BiH kojim je predviđen represivniji pristup za počinioce krivičnih djela protiv integriteta BiH.

Šefica Kluba zastupnika SDS-a Aleksandra Pandurević uputila je Prijedlog izmjena Krivičnog zakona BiH, a kojim je predviđeno brisanje svih odredbi na osnovu kojih su osobe koje su počinile krivično djelo protiv integriteta BiH mogle biti puštene na slobodu.

Riječ je o Prijedlogu izmjena Krivičnog zakona BiH koji još uvijek čeka na pokretanje parlamentarne procedure u Zastupničkom domu i Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Pandurević je navela kako su trenutnim Krivičnim zakonom BiH propisana djela protiv integriteta BiH te da je dosadašnja primjena pokazala da su osuđenici često kažnjavani zatvorskom kaznom od godinu dana koja je zamijenjena novčanom kaznom. Kako kaže, uočljiv je i trend da su neki od osuđenika ponavljali krivično djelo.

Ona je upozorila da je Vijeće ministara BiH još 29. decembra 2016. godine zaduženo da u roku od 30 dana dostavi Parlamentarnoj skupštini BiH izmjene Krivičnog zakona BiH kojim se onemogućava ublažavanje kazne i zamjene kazne zatvora novčanom kaznom između ostalog i za ova krivična djela, ali da Vijeće ministara BiH to nikada nije uradilo.

Zakonom o dopuni Krivičnog zakona BiH iz 2014. godine naša zemlja je u krivično zakonodavstvo uvela i krivično djelo protuzakonitog formiranja i pridruživanja stranim paravojnim i parapolicijskim snagama, a intencija zakonodavca bila je da se sankcionišu društveno opasna ponašanja i unaprijedi borba protiv terorizma.

“Međutim, praksa je pokazala da je više osoba koje su odlazile na strana ratišta sklopilo sporazum o priznanju krivice, nakon čega im je kazna ublažena, čime su ispunjeni uslovi iz člana 42a KZ-a da kazna zatvora bude zamijenjena novčanom. Ovo ne samo da je izazvalo uznemirenje javnosti, nego je otvorilo i opasnost od ponavljanja krivičnog djela. Stoga smatramo da za navedeno krivično djelo nije prihvatljivo ublažavati kaznu i omogućavati njenu zamjenu novčanom kaznom”, navodi Pandurević.

Ona podsjeća da je od šest pravosnažnih osuđenih osoba pred Sudom BiH za ovo krivično djelo, njih četvero osuđeno na zatvorsku kaznu u trajanju od godinu dana, dok je jednoj osobi izrečena kazna zatvora u trajanju od tri godine i šest mjeseci, odnosno godinu i šest mjeseci. Također, nepravosnažno je osuđena jedna osoba i to na zatvorsku kaznu od godinu dana.

“Ne ograničavajući se na krivična djela terorizma, protuzakonitog formiranja i pridruživanja stranim paravojnim ili parapolicijskim snagama, krivična djela propisana Poglavljem XVI Krivičnog zakona BiH jesu djela od najveće društvene opasnosti, zbog čega je potrebno primijeniti represivnije odredbe, odnosno onemogućiti zamjenu zatvorske kazne za novčanu, kao i prijevremeno puštanje na slobodu osuđenih osoba”, zaključuje Pandurević.

Poglavlje XVI Krivičnog zakona BiH obuhvata krivična djela napada na ustavni poredak, ugrožavanje cjelovitosti državnog područja, sprečavanje borbe protiv neprijatelja, službu u neprijateljskoj vojsci, pomaganje neprijatelju, podrivanje vojne i odbrambene moći, oružanu pobunu, špijunažu, odavanje državne tajne, upućivanje i prebacivanje oružanih grupa ljudi, oružja i municije na područje Bosne i Hercegovine, unošenje opasnih tvari u Bosnu i Hercegovinu, ubistvo predstavnika najviših institucija BiH, protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama te otmicu predstavnika najviših institucija BiH.

klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno