Za ove prekršaje predviđena je i zabrana upravljanja vozilom na period od šest do devet mjeseci i dodjeljivanje dva kaznena boda.

Kazna od 1.000 KM do 2.000 KM predviđena je i za onoga ko vozi, a nema položen vozački ispit.

Svi ovi prekršioci platit će i veće kazne, i to od 2.000 KM do 5.000 KM, ako izazovu saobraćajnu nezgodu.

– Ovim prijedlogom akcenat se stavlja na prekoračenje brzine u naselju, alkohol, upravljanje vozilom prije stjecanja prava za upravljanje, a posebno kada vlasnik svoje vozilo ustupi na korištenje osobi koja ne ispunjava zakonske uvjete – dodaju u Ministarstvu komunikacija i prometa BiH.

Kada će ove dopune Zakona biti upućene na usvajanje, još nije poznato.

Inicijativu da se Zakon o osnovama sigurnosti saobraćaja u BiH dopuni u pravcu sanskioniranja nasilničkog ponašanja u saobraćaju, odnosno ponašanja u kojem vozač ne pokazuje obzir prema drugim, uputila je zastupnica Zastupničkog doma Parlamentarne skuštine BiH Edita Đapo.

U njenoj inicijativi spominje se i kažnjavanje vožnje motocikla, lakog motocikla i mopeda na jednom točku, prolazak kroz raskrsnicu kada je crveno svjetlo na semaforu, te preticanje kolone brzinom koja je 30 kilometara na sat veća od dozvoljene, što već postoji u Zakonu o sigurnosti na putevima RS-a. U tom zakonu se nasilničko ponašanje u saobraćaju definira kao ponašanje vozača vozila koje je u gruboj suprotnosti sa saobraćajnim pravilima, odnosno prilikom kojeg vozač ne pokazuje obzir prema sigurnosti učesnika u saobraćaju.

– Nakon rasprave sa nadležnim organima, implementirali bismo kaznene odredbe i za druge oblike nasilničkog ponašanja, a kako je opisano u inicijativi – napomenuli su iz Ministarstva.