fbpx
Sudske klupe

Predložen pritvor za Muniba Ahmetspahića osumnjičenog za terorizam

Predložen pritvor za Muniba Ahmetspahića osumnjičenog za terorizam – Predložen je pritvor za Muniba Ahmetspahića (1990.) osumnjičenog za kaznena djela terorizma i osnivanja terorističke skupine. Pritvor je predložen zbog opasnosti od bjekstva, opasnosti da bi osumnjičeni mogao ponoviti kazneno djelo, kao i opasnosti da bi njegov boravak na slobodi mogao izatvati uznemirenje javnosti i narušavanje sigurnosti, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Nakon ispitivanja osumnjičenog postupajući tužitelj Odsjeka za terorizam Tužiteljstva BiH, uputio je Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora Ahmetspahića, rođenog 20.06.1990. godine u Zenici,  poznat i po nadimcima “Ebu Davud”, “Osman” i “Mugira”.

Osumnjičeni je pod istragom Tužiteljstva BiH i osumnjičen je da je od 2013. godine, u dva navrata, duži vremenski period proveo na području Sirije, gdje se borio na strani tzv. Islamske države Iraka i Levanta (ISIL), koja je od Vijeća sigurnosti UN-a proglašena terorističkom organizacijom, te se borio u jedinicama radikalnih vjerskih skupina “Džebhatu Nusra” i “ISIL”.

Tokom istrage, prikupljeni su dokazi da je osumnjičeni komunicirao i koordinirao aktivnosti sa drugim državljanima BiH, koji se nalaze na području Sirije i Iraka, kao i da je po dolasku u BiH organizirao i pomagao odlazak drugog državljanina BiH, na to područje.

Također, osumnjičeni Ahmetspahić, je osoba koja se dovodi u vezu sa Mevlidom Jašarevićem, osuđenim za napad na Ambasadu SAD-a u BiH u oktobru 2011. godine.

U tom predmetu i provedenim istražnim operacijama, ostvarena je značajna međunarodna suradnja sa partnerskim instuticijama SAD-a.

Osumnjičeni Ahmetspahić tereti se za kazneno djelo organiziranje terorističke skupine iz članka 202. d. i kaznenim djelo terorizma iz članka 201. KZ BiH.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora upućen je Sudu BiH.