Zenica

Predavanje Maje Hadžiselimović na Politehničkom fakultetu Univerziteta u Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Predavanje Maje Hadžiselimović na Politehničkom fakultetu Univerziteta u Zenici – Jučer je amfiteatar Politehničkog fakulteta bio ispunjen kao nikada do sada na predavanju koje je održala Maja Hadžiselimović na temu „.ROBOTIKA XXI VIJEKA: OD STEM EDUKACIJE DO EGZOSKELETA I INDUSTRIJE 4,0“.

Maja Hadžiselimović je inženjerka robotike trenutno zaposlena u Augsburgu, Njemačkoj, u dvije kompanije: MRK Systeme GmbH i GBS German Bionic. Nakon studiranja u Sarajevu, Mariboru i Novom Sadu, trenutno radi na razvoju robotskih aplikacija koje najčešće podrazumijevaju saradnju ljudi i robota pretežno za automobilsku industriju ali i druge oblasti (montaže, avio industrija..) za njemačko i svjetsko tržište. Paralelno, radi na razvoju prvog evropskog egzoskeleta pomoću kojeg radnici mogu lakše obavljati zadatke podizanja i premještanja predmeta, kao razvojni inženjer na nekoliko Horizon2020 evropskih projekata i kao recezent za H2020 projekte. Bila je u timu među šest finalista svjetskog takmičenja “KUKA Innovation Award” održanog na najvećem industrijskom sajmu na svijetu Hannover Messe 2016, gdje je predstavila svoj projekat sa kojim je završila master studije.

Maja Hadžiselimović je na predavanju govorila o historijskom razvoju robota, o njihovoj ulozi danas, odnosima između robota i čovjeka, četvrtoj industrijskoj revoluciji, umjetnoj inteligenciji i egzoskeletima. Također je sa prisutnima podijelila zanimljive detalje svog angažovanja u Tajvanu gdje je radila kao nastavnica engleskog jezika, kao i detalje svog radnog angažovanja u oblasti robotike. Posebno je istakla potrebu učešća djevojaka i žena u oblasti kojom se bavi.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno