Info

Prazni željeznički peroni i prebacivanje odgovornosti

Prazni željeznički peroni i prebacivanje odgovornosti
Prazni željeznički peroni i prebacivanje odgovornosti
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Prazni željeznički peroni i prebacivanje odgovornosti – Željeznički saobraćaj u BiH je na niskim granama. Nadu u bolje dane, i ponudu koja će zadovoljiti standarde vremena u kome živimo, barem na trenutak ulijeva sezonski voz na linijama od Sarajeva do Konjica i Čapljine, i nazad.

Okolina Nürnberga, Njemačka. Svakodnevna scena – putnički voz izlazi iz tunela i dostiže brzinu od 300 km/h.

Sarajevo, Bosna i Hercegovina. Slavlje povodom otvaranja putničke željezničke linije do Čapljine. Od polovine 2017. godine, građani će iz Sarajeva ponovo moći vozom ka jugu. Iz Željeznica Federacije BiH najavljuju još novina:

Enis Džafić, generalni direktor Željeznica FBiH je kazao: “Uvođenje linije Sarajevo-Banja Luka. Postigli smo sporazum sa predstavnicima Željeznicama RS o otvaranju i ove linije. Neophodna nam je još saglasnost Ministarstva komunikacija i veza RS. Takođe, pokretanje aktivnosti na elektrifikaciji pruge Bosanski Novi-Bihać. Po završetku tog projekta, uvešćemo redovnu putničku liniju Sarajevo-Bihać”.

Ponovno uvođenje linije do Čapljine zainteresovalo je putnike koji su mahom zadovoljni. Na stanici zatičemo oca i sina iz Zagreba, koji odlučili da kroz Bosnu i Hercegovinu putuju vozom.

– Otac: “Da je povezana cijela Bosna sa Hrvatskom, više bismo se vozili nego autobusima i autima. Jer, cijene su prihvatljive. Nemam nikakvih zamjerki. Štaviše, svaka pohvala.”
– Sin: “Ima interneta i super je brz. Lijepo je i ugodno. Možeš raditi šta želiš.”

Željeznička stanica u Sarajevu nekada je bila središte razgranate željezničke mreže u Bosni i Hercegovini. Svakodnevno, stotine ljudi je dolazilo i odlazilo. Danas se vozom voze uglavnom nostalgičari. Kažu, kada bude više linija više i više putnika.

– “Mogu vam reći da su vozovi, poput onog do Budimpešte, bili dobri. Bilo je udobro i fino. Bilo je mnogo putnika. Onda su je ukinuli, što je žalosno. A bilo je putnika.”
– “Ja vozove volim. Cijeli život sam se vozio na ovoj relaciji Ploče-Sarajevo. Moj otac je vozio ćiru, sve dok on nije ukinut. I tada se penzionisao.”

Putnici vozom iz Sarajeva mogu samo do Doboja, preko Kaknja i Zenice, te do Čapljine, sa dodatnom linijom do Konjica. Do Banjaluke ne mogu. Iz grada na Vrbasu, vozom se može do Doboja, Novog grada te Dobrljina na granici sa Hrvatskom. Preko granice se ne može. Nekadašnje linije prema Zagrebu, Beogradu i Budimpešti su ukinute, a eventualne linije ka ostatku Evrope za sada su samo daleka misao.

Iz Željeznica odgovornost prenose na susjede.

“Prije svega, to zavisi od spremnosti drugih željezničkih kompanija da na ravnopravnoj osnovi uvedemo te linije. Dosad, linija Sarajevo-Zagreb je bila isključivo na štetu Željeznica FBiH. Tu liniju smo onda i ukinuli zato što su se koristili naši mobilni kapaciteti a da hrvatska strana nije željela da plaća naknadu za korištenje naših vagona. Kompletan prihod ostvaren na teritoriji Hrvatske uzimala je samo za sebe”, pojasnio je Džafić.

Nagomilani dugovi, česti sporovi i prebacivanje odgovornosti dodatno smanjuju mogućnost da prazni peroni ponovo postanu mjesto iščekivanja brzog i sigurnog puta.

Najnovije najave iz Željeznica ipak daju nadu građanima da će u dogledno vrijeme, nekad omiljenim prevoznim sredstvom, moći putovati u sve dijelove države i preko njenih granica.

ba.n1info.com



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno