Hrizostom, mitropolit dabrobosanski tim povodom uputio je božićnu poslanicu u kojoj pozvao da dočekujući rođenje Hristovo radujući se ovom historijskom događaju, vjernici ne zaborave suštinu ovog praznika.

– Božić je i praznik našeg porodičnog i društvenog zajedništva. Upravo sam Gospod nam je pokazao svojim primjerom da se božanska Ljubav mora dijeliti sa bližnjima i daljnjima. Ta ljubav nije izražajna fikcija već je to djelotvorna ljubav, koja djela kako u svakom vremenu, tako isto i u svim prilikama i okolnostima. Neka nam Božić bude Božić otvorenih vrata i otvorenih srca ne samo za Boga, za Hrista Gospoda, već i za one za koje je sam On rekao – ako primiste jednoga od ovih malih, ako ga odjenuste, ako ga nahraniste ili napojiste, ako ga u bolnici posjetiste ili u tamnici obiđoste, sve to Meni učiniste – navedeno je u poslanici. Istaknuto je kako Božić nije samo praznik sjećanja, već prije svega i iznad svega uvijek i iznovi novi događaj u srcima, u biću vjernika, u Crkvi i zajednici.

– Na žalost, živimo u vremenu humanitarne katastrofe neviđene i nečuvene u historiji – naveo je mitropolit, između ostalog.

– U ime Boga i u ime istinskog humanizma pozivamo naučnike i ohrabrujemo ih da nam otkriju svu naučnu istinu o Covid-19, da se bore da iznađu što bolje i sigurnije lijekove i sredstva prevencije protiv ovog pan-ubice – navedeno je u poslanici.

Redakcija Zenicabloga i agencija PRmedia svim čitateljima pravoslavcima čestita ovaj veliki praznik, uz želje da ga provedu u sreći, zdravlju miru i blagostanju.