Zenica

Pravni fakultet u Zenici domaćin pripremnog studentskog takmičenja iz trgovačke arbitraže

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Pravni fakultet Univerziteta u Zenici domaćin je međunarodnog studentskog takmičenja “Zenica Vis Pre-Moot 2023”, koje je pripremno takmičenje za ovogodišnju svjetsku smotru iz međunarodne trgovačke arbitraže krajem marta u Beču.

Na dvodnevnom takmičenju učestvuju studentski timovi pravnih fakulteta iz Tuzle, Sarajeva, Zenica, Banja Luke (Bosna i Hercegovina), Saarlanda (Njemačka), Prištine (Kosovo) i Zagreba (Hrvatska).

– Ideja kompletnog takmičenja i jeste da se ima više pripremnih takmičenja u raznim zemljama,  pa tako i mi u Zenici već peti put organizujemo pripremno takmičenje za fakultete iz BiH, regiona i Njemačke – kazala je asistentica na fakultetu te trenerica zeničkog Vis-Moot tima Amina Hasanović.

Ona je naglasila kako svjetsko takmičenje ima za ideju “promociju arbitraže kao načina rješavanja trgovačkih sporova te općeniti za razvoj međunarodne trgovine”.

– Tako da je i za BiH ovo iznimno važna oblast, iznimno važna tema za našu kompletnu privredu pa smo se i mi u Zenici odlučili posvetiti upravo ovoj oblasti prava, kako bi naši studenti i studentice oformili da, kada sutra budu na tržištu rada, budu u mogućnosti pružiti svoju pomoć u rješavanju trgovačkih sporova koji znaju biti izuzetno kompletni i izuzetno vrijedni. Arbitraža je kod nas još uvijek u razvoju i nije na nivou na kojem mi željeli da bude u BiH – istakla je Hasanović.

Zato studente i buduće pravnike žele da osposobe za ovakve procese, a Pravni fakultet UNZE-a je, napomenula je, proteklih godina, od svih regionalnih timova, ostvario najbolje rezultate na Svjetskom takmičenju u Beču. U polufinalu takmičenja u Beču bili su 2019., a tri godine zaredom ulazili su u završne runde.

Međutim, podvukla je Hasanović, najvećim uspjehom smatraju što su svi studenti koji su prošli ovaj program u BiH uspjeli dobiti i dobra zaposlenja te da ih je većina i ostala u BiH.

– Svaka poruka koja se šalje o BiH, iz BiH, koja ima ovakav karakter, jako je važna jer podiže imidž BiH te doprinosi njenoj boljoj poziciji na svjetskom tržištu i generalno u svijetu. Mi, u okviru Komore, imamo svoj arbitražni sud, a ovdje vidimo mnogo mladih pravnika koji upravo iz međunarodnog trgovačkog prava žele postići dobre rezultate na svjetskoj sceni. To su naši promotori – kazao je predstavnik Vanjskotrgovinske komore BiH Zdravko Marinković.

Naglasio je kako je upravo promocija trgovačke arbitraže, kao alternativnog rješavanja sporova među privrednim subjektima, motiv zašto se i on, kao predstavnik VTKBiH, nalazi danas u Zenici.

– Arbitraža može da doprinese i kvalitetnijem radu Arbitražnog suda i same pozicije same privrede u BiH, kada je u pitanju njen međusobni odnos – naglasio je Marinković. Arbitražni sporovi, dodaje, traju oko šest mjeseci do godinu dana, dok sudski postupci traju godinama.

– Zato su nam važne ove mlade kolege, budući pravnici, koji o arbitraži generalno znaju mnogo više nego generalno što se zna te da su ono jako dobar i medij za prenos lijepe priče o arbitraži, kao nečemu što je jako važno za privredu- dodao je Marinković.

Takmičenje se održava uz podršku Programa američke vlade za razvoj trgovačkog prava, Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, Vanjskotrgovinske komore BiH te nekoliko advokatskih kancelarija i organizacija.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno