Info

Pravila ponašanja na javnim mjestima

24 pravila ponašanja kojih se morate pridržavati u svim situacijama
24 pravila ponašanja kojih se morate pridržavati u svim situacijama
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Pravila ponašanja na javnim mjestima- Ako vam je stalo do mišljenja drugih ljudi, vrlo je važno kakav ćete dojam ostaviti, osobito kada prvi put nekoga upoznate. Stoga pročitajte kakva pravila ponašanja su obvezna ako želite da o vama misle kao o kulturnoj, lijepo odgojenoj i profinjenoj osobi.

U restoranu

Nepristojno je glasno se smijati ili pričati, te napadno gledati u tuđe stolove.Zlatno pravilo je da osoba koja je pozvala na ručak ili večeru, podmiri račun. Međutim, kada je riječ o neplaniranom zajedničkom ručku za koji nije unaprijed rezerviran stol, svatko bi trebao podmiriti svoj račun. U tom slučaju biste i konobara odmah trebali uputiti o zasebnom plaćanju računa.

Ako netko inzistira da plati svoj račun, ne radite frku oko toga nego mu pristojno dopustite.

Za stolom

U restoranu ćete dobiti pribor samo za jelo koje ste naručili. Ako niste sigurni kojim redoslijedom trebate koristiti pribor, ne ustručavajte se pitati konobara za savjet.Mobitele maknite sa stola! To je nepristojno. Ostali gosti za stolom žele provesti ugodnu večer s vama, a ne slušati vaše poslovne razgovore.

Uvijek nastojte doći na vrijeme. Kašnjenje vas neće prikazati u najboljem svjetlu, a izgovori o gužvi u prometu zvuče neuvjerljivo. Prihvatljivo je kašnjenje do 15 minuta, a ako kasnite više od toga, nazovite onoga s kime se trebate naći i ispričajte se uz objašnjenje zbog čega ste u nemogućnosti stići na vrijeme.

Razgovor

Pristojni ljudi rijetko u društvu govore o svojim osobnim poslovima, odnosima na poslu, djeci, bolestima, brigama, navikama ili ukusima. Inače malo govore o svojoj bliskoj obitelji. Drugim riječima, oni ne ogovaraju.

Slušanje je važno kao i razgovor. To ne znači da samo trebate šutjeti nego povremeno uputite prikladan komentar kako bi sugovornik znao da ga pažljivo slušate.

Ne prekidajte sugovornika, čak i ako ste tu anegdotu čuli već 100 puta.

Kada idete u goste

Kasniti je nepristojno, ali i prerani dolazak može biti neugodan, ako ne još i gori. Može se dogoditi da nađete domaćine kako serviraju stol ili još uvijek pripremaju objed.

Djecu povedite samo ako je tako unaprijed dogovoreno jer ne dijele baš svi vašu roditeljsku ljubav i igranje s djecom. Možete povesti sa sobom prijatelja ili bliskog člana obitelji ako ste o tome prethodno porazgovarali s domaćinom.

Kada ste u gostima, nepristojno je odbiti hranu. Ponuđeno jelo trebate prihvatiti bez oklijevanja. Ako ste na strogoj dijeti, najbolje je da uopće ne prihvaćate pozive na večere. Ako smatrate da morate otići, uvijek možete zamoliti za manju porciju ili čak ostaviti hranu na tanjuru, ali ne opterećujte ostale detaljima svojih prehrambenih problema ili odbojnošću prema bilo kojoj posluženoj namirnici.

Rukovanje

U pravilu se obje strane rukuju nakon potpisivanja poslovnog ugovora. Također, kada se s nekim upoznajete, rukujete se u trenutku kada se predstavljate.

Prihvatljivo je rukovati se s budućim šefom na razgovoru za posao. Rukovanje je prirodno i kada primate neki oblik nagrade na svečanoj ceremoniji.

Vrata

Kada vam netko otvori vrata najbolje je da uđete. Gosti bi uvijek morali ulaziti prvi kroz vrata.

Kada osobito važne goste provodite kroz ured ili vaš dom, pravilo je sljedeće: otvorite vrata i goste propustite da prođu, potom ih provedite kroz prostoriju hodajući ispred njih, a na sljedećim vratima ponavlja se isti postupak.

Na ulaznim vratima trgovine ili ureda pustite one koji izlaze da prođu, pa tek onda uđite. Kada se nađete pred dvostrukim okretnim vratima pravilo je da idete na desna vrata dok se lijeva vrata ne bi trebala dirati jer ona služe za prolaz onih koji izlaze.

Javni prijevoz

Mlađe i zdrave osobe bi trebale ustupiti mjesto za sjedenje starijima, bolesnima i trudnicama.

U trgovinama

Pri kupnji u prodavaonici vrijedi zapamtiti kako nije pristojno opterećivati prodavačicu naglim promjenama raspoloženja ili pretjeranom neodlučnošću.

Kada se približavate blagajni, pripremite novac, a ne kopajte po novčaniku ili džepovima u posljednjem mogućem trenutku.

Ne oduzimajte previše vremena brojanjem sitniša. Ritam suvremenog života zahtijeva brze i oštre reakcije.

akta.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno