Kultura

Pozorišna čarolija za djecu i mlade u okviru VI IFET-a

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Pozorišna čarolija za djecu i mlade u okviru VI IFET-a – VI internacionalni festival edukativnog teatra – IFET 2020. za dane vikenda donosi pozorišnu čaroliju za djecu i mlade u zeničkom Bosanskom narodnom pozorištu. U subotu, 12. decembra u 12 sati.

Predstava „O nježnosti“ je nastala u produkciji Pozorišta lutaka Mostar i u režiji Ines Pašić, koja je o predstavi napisala: „’O nježnosti’ je splet scena iz života viđenih iz ugla koji nema ambiciju da donosi sudove ni o komu i ni o čemu. To su svakodnevne situacije pune ‘malih i velikih’ sukoba i proturječnosti humoristične i poetske prirode. Svi ti momenti, iako različiti, imaju nešto zajedničko. To je moć nježnosti koja preobražava tragikomične situacije u katarzično teatarsko i ljudsko iskustvo. Scenske tehnike kojima se glumci služe su tjelesne i ritmičke figure, pantomima i animacija predmeta. Muzička podloga je važan elemenat koji snaži scenski sadržaj. U vrijeme velikih tehnoloških dostignuća mnogi umjetnici imaju potrebu vratiti se iznimnoj jednostavnosti. Ta potraga za suštinskim u zahtjevnoj lutkarskoj i glumačkoj igri je metafora potrage za onostranim u svima nama. Otkriti moć nježnosti i svu njenu duhovnu snagu posebno je iskustvo koje mijenja svijet mijenjajući shvatanje o njemu. Pretočiti tu ideju u scensku igru je izazov koji predstava ‘O nježnosti’ želi istraživati i podijeliti sa publikom.“  U predstavi igraju: Igor Vidačković, Nina Popović i Ali Kamer Aksoy.

Nedjelja u 18  i u 19.30 sati je rezervisana za dvije premijerne izvedbe predstave „Most“  namijenjene omladini nastale u produkciji Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i u režiji Miroljuba Mijatovića i Ermine Nišić. U predstavi igraju članice i članovi Dječije, omladinske i lutkarske scene: Adna Čolić, Ema Duraković, Sara Džanić, Armen Hodžić, Zaim Ibrahimagić, Ana-Marija Jurić, Ajna Kadrić, Dea Kalinić, Harun Milak, Mak Nizamić, Uma Nizamić, Lorena Palavra, Amina Salihović, Evhad Sivac, Lajla Šarić. Koreografiju predstave potpisuje Semir Šerić.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno