Biznis

Poznato je kad će električni automobili biti jeftiniji od benzinaca

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Poznato je kad će električni automobili biti jeftiniji od benzinaca- Cijena je jedan od presudnih faktora koji utiču na popularnost električnih vozila.

Dizelaše više niko ne spominje, a kao jedina konkurencija spominju se ipak nešto povoljniji hibridi te, dakako, benzinci. Studija koju je proveo BloombergNEF kaže kako će se njihove cijene izjednačiti puno prije nego što se to ranije prognoziralo, prenosi Guardian.

Prema toj studiji, cijena električnih automobila će na pasti na razinu benzinaca već 2027. godine, i to na evropskom tržištu. Veliki SUV-ovi i crossoveri će izjednačiti cijenu pogona i godinu prije, već 2026. godine.

Prema istoj studiji, očekuje se da će najkasnije 2030. godine električni automobili biti čak i jeftiniji od rivala pogonjenih fosilnim gorivima. Kao objašnjenje ovog trenda daju se ogromna ulaganja proizvođača u elektromobilnost, kao i prilagodba sve većeg broja tvornica proizvodnji isključivo električnih automobila.

BloombergNEF tako prognozira da će prosječna cijena automobila srednje veličine 2026. godine biti 19.000 eura bez obzira na tip pogona. Do 2030. godine prosječna cijena električnog vozila iste klase će pasti na 16.300 eura, dok će cijena automobila iste klase pogonjenog klasičnim motorom s unutrašnjim izgaranjem porasti na 19.900 eura, piše Index.

Podsjetimo, trenutni odnos je 33.300 eura za električni auto i 18.600 eura za automobil pogonjen fosilnim gorivom.

Autor: HAYAT



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno