fbpx
Zenica

Poziv za nove članove Dječijeg parlamenta grada Zenice

Poziv za nove članove Dječijeg parlamenta grada Zenice – Želiš da budeš dio tima djece koji su tako mali postali veliki i odlučili boriti se za drugačije. Na pitanje kako se osjećaju na parlamentu naši članovi odgovaraju: Osjećam se baš kao što bi se jedno dijete trebalo osjećati tokom njegovog djetinjstva. Ukoliko i ti želiš da upoznaš taj osjećaj tamo gdje je sve po tvom, tamo gdje je svaki prijatelj član porodice i tamo gdje sve tvoje ideje postaju stvarnost, pozivamo te da nam se pridružiš.

Ukoliko imaš između 12 i 16 godina, želiš da budeš svoj/a i prihvaćena, da budeš kreativan/a, budeš borac za dječija prava i učestvuješ u poboljšanju položaja djece, u kreiranju časopisa “Smišljam” ili da vodiš emisiju na radiju, te stekneš nezaboravna iskustva onda je Dječiji parlament pravo mjesto za tebe.

Šta je Dječiji parlament?

Dječiji parlament grada Zenice, unutar organizacije “Naša djeca” Zenica, nastao je 2011. godine u okviru projekta “Snažniji glas za djecu”. Parlament okuplja djecu spremnu da se trude i bore kako bi sva djeca u našem gradu sada, ali i u budućnosti, imala ono što zaslužuju a obećano im je Konvencijom o pravima djeteta. Fraza “na djeci svijet ostaje” prestaje biti teorija, tek tako izgovorena rečenica I ispaljeni metak u zrak, jer u našem gradu postoji Dječiji parlament koji je potvrđuje. Neke od mnogih aktivnosti, na kojima je parlament uspješno radio, jeste i povećanje vidjljivosti djece u lokalnom budžetu, obilježavanje Dječije nedjelje, Dana djeteta, kreiranje Lokalnog akcionog plana, Izvještaja o pravima djeteta u BiH, ali i mnogim drugim projektima koji se tiču djece.y Zašto se priključiti Dječijem parlamentu?

„U junu 2017.godine, tri članice Dječijeg parlamenta, održale su radionice u mojoj školi na temu konflikt i identitet. Tada prvi put čujem za Dječiji parlament i njegov rad. Nikada prije nisam imala priliku obrazovati se neformalno, to jest učiti kroz igru i mislim da je to zapravo početak ljubavi prema parlamentu. Nakon tih radionica počela sam istraživati. Glavni cilj Dječijeg parlamenta jeste naučiti djecu o njihovim pravima, o Konvenciji dječijih prava, koliko se ona uvažavaju i slično. Pored učenja o pravima djeteta, parlament svake godine obilježava Dan djeteta, Dječiju nedjelju, ima svoj časopis, organizuje susrete djece i panel diskusije. Tokom istraživanja, zapitala sam se: „Da li su mi u školi ikada rekli da djeca imaju svoja prava? Da postoji Konvencija o pravima djeteta? Da je BiH potpisala tu konvenciju?“ Nažalost, shvatila sam da nas tome ne uče u školama i da je Dječiji parlament tu da me nauči!

Stigao je septembar, a ja sam se radovala odlasku u organizaciju i priključenju parlamentu. Na prvom sastanku, voditelji parlamenta i organizacije, dočekali su nas sa toplim osmijehom na licu, dajući nam do znanja da smo dobrodošli. Prolazio je sastanak za sastankom, kako je vrijeme odmicalo, shvatila sam da je Dječiji parlament promijenio moj pogled na svijet. Pružio mi je priliku da iskažem svoje mišljenje i ideje, kao i svim ostalim članovima, motivisao nas je da se borimo i da nikada ne odustajemo. Zajedničkim trudom postigli smo mnogo. A što je najvažnije, mi smo jedna velika porodica, koja sve radi sa puno smijeha i ljubavi.

Dječiji parlament ti može pružiti mnogo toga, zato te pozivam da budeš dio ove velike porodice, da zajedno rastemo i borimo se za naš položaj!“– napisala je članica Dječijeg parlamenta, Adna Agičević

Nismo te dovoljno uvjerili?

Pored neformalnog obrazovanja i prilike da iskažu svoje mišljenje, naši članovi imaju priliku i da putuju, upoznavaju druge i drugačije, budu dio interkulturalnih razmjena u Dječijem selu Pestalozzi koje su dosad posjetile 4 grupe djece.

Donio/donijela  si odluku?

Ukoliko si odlučio/la da nam se pridružiš ostalo je još samo da popuniš sljedeći obrazac i  čekaš naš poziv.  Ukoliko imaš dodatnih pitanja možeš nam se javiti na fb stranicu “Naša djeca” Zenica ili putem maila [email protected]. Radujemo ti se!

PRIJAVE MOŽETE IZVRŠITI I OVDJE:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfsaKOKoCYHNc7dgFDb8ihB8dDO-_0UsZtblvk7q09GlLwVTg/viewform

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem