Info

Poziv Sindikata metalaca ZDK na maksimalnu ozbiljnost radi zaštite zdravlja radnika

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Sindikat metalaca ZDK uputio je “POZIV NA NA MAKSIMALNU OZBILJNOST U PROVOĐENJU I POŠTIVANJU MJERA PREVENCIJE COVID 19 RADI ZAŠTITE ZDRAVLJA RADNIKA – UPRAVAMA PRIVREDNIH DRUŠTAVA I ODBORIMA SINDIKALNIH ORGANIZACIJA ArcelorMittal Zenica, Mann Hummel Tešanj, Pobjeda Tešanj, Excel Maglaj, Prevent FAD Jelah, Preis Usora, Željezara Zenica” koji prenosimo u cjelosti:

Poštovani,

Zbog aktuelne, veoma teške situacije izazvane širenjem COVID-19 na koju smo upozorili našim dopisom od 21.10.2020. godne, ponovo tražimo, apelujemo i pozivamo na poduzimanje odnosno nastavak provođenja svih potrebnih preventivnih i drugih mjera u cilju zaštite ličnog i kolektivnog zdravlja i sigurnosti radnika na radu, posebno u narednim danima i sedmicama.

Skrećemo pažnju da je 08.11.2020. godine na snagu stupio novi Zakon o zaštiti na radu (Službene novine Federacije BiH broj 79/20), koji je u članu 4. definisao da je sigurnost i zaštita zdravlja na radu, u smislu ovog zakona, osiguranje takvih uvjeta na radu kojima se u najvećoj mogućoj mjeri sprječava nastanak povreda na radu, profesionalnih oboljenja i oboljenja u vezi sa radom i koji stvaraju pretpostavku za punu fizičku, psihičku i socijalnu sigurnost zaposlenih.

Članom 20. ovog Zakona je propisano da je poslodavac obavezan da prilikom organizovanja rada i radnog procesa osigura preventivne mjere radi zaštite života i zdravlja zaposlenih, kao i potrebna materijalna sredstva za njihovu primjenu. Poslodavac je dužan da osigura preventivne mjere prije
početka rada radnika, u toku rada, kao i kod svake izmjene tehnološkog postupka, izborom radnih i proizvodnih metoda kojima se osigurava najveća sigurnost i zaštita zdravlja na radu, zasnovana na primjeni propisa iz oblasti sigurnosti i zaštite zdravlja na radu, radnih odnosa, tehničkih propisa i
standarda, propisa iz oblasti zdravstvene zaštite i dr.

Članom 22. alineja a), h) o) i p) ovog Zakona je propisano da je poslodavac dužan da organizuje poslove sigurnosti i zaštite na radu, da osigurava radnicima sredstva i opremu lične zaštite i njihovo korištenje, da unapređuje sigurnost i zaštitu zdravlja na radu te obavještava nadležnu inspekciju rada o
„svakoj pojavi ili bolesti koje pogađaju više od jednog radnika i svakoj pojavi koja bi mogla ugroziti život ili zdravlje radnika na radu.

Članom 25. Zakona je propisano da je poslodavac „obavezan ispitivati radnu okolinu, odnosno procijeniti rizike i osigurati zaštitu zdravlja i sigurnost radnika izloženih fizičkim, hemijskim i biološkim štetnostima na radu. Biološke štetnosti su biološki agensi, odnosno mikroorganizmi, uključujući i genetski modificirane ćelijske kulture i endoparazite čovječjeg i životinjskog porijekla, koji mogu uzrokovati zarazu, alergiju ili trovanje, a koji se koriste u radu ili su prisutni u radnoj okolini, shodno članu 3. alineja f. Zakona.

Članom 29. Zakona je propisano da je poslodavac dužan da obezbijedi radnicima sredstva i

opremu lične zaštite. Poslodavac ne smije staviti u upotrebu sredstva i opremu lične zaštite ako nisu izrađena u skladu sa članom 14. ovog zakona. Članom 14. stav 2. Zakona je propisano da se sredstva i oprema lične zaštite mogu se staviti u promet, naručiti ili staviti u upotrebu ako pružaju pouzdanu
zaštitu od rizika pri radu i ako je to potvrdio proizvođač ili uvoznik uvezenih proizvoda.

Članom 31. Zakona je propisano da mjere zaštite koje provodi poslodavac i koje se odnose na sigurnost i zaštitu zdravlja na radu ne smiju radnicima prouzrokovati finansijske obaveze.

Članom 33. Zakona je propisno da je poslodavac dužan organizovati poslove zaštite na radu
vodeći računa o tehničko-tehnološkom procesu rada, broju radnika, broju lokacija odvojenih radnih jedinica, opasnostima i rizicima po zdravlje radnika.

Nepoštivanje ili nepostupanje poslodavca u skladu sa relevantnim odredbama Zakona o zaštiti na radu predstavlja prekršaj iz člana 83. do 86. Zakona.

Članom 50. stav 1. Zakona je propisano da radnik ima pravo na sigurne i zdrave uvjete rada.

U skladu sa članom 52. Zakona radnici su, naročito, dužni da se pridržavaju utvrđenih pravila sigurnosti i zaštite zdravlja na radu u smislu ovog zakona, da pravilno upotrebljavaju sredstva i
opremu lične zaštite koja su im dodijeljena, da odmah obavijeste poslodavca i/ili radnika za zaštitu na radu o svakoj pojavi na poslu za koju postoji opravdana sumnja da predstavlja opasnost po sigurnost i zdravlje kao i o nedostacima u postupcima zaštite, da sarađuje sa poslodavcem i/ili radnikom za zaštitu na radu u provođenju mjera koje će obezbijediti da radna okolina i uvjeti rada budu sigurni i ne predstavljaju rizik po sigurnost i zdravlje u okviru njihovog radnog mjesta itd. Suprotno ponašanje, u smislu ovog Zakona, smatra se težom povredom radne obaveze u skladu sa kolektivnim ugovorom, odnosno općim aktom poslodavca.

Članom 53. ovog Zakona je propisano da radnik ima pravo da odbije da radi ako smatra da mu prijeti neposredna opasnost po život i zdravlje i dužan je da o tome odmah obavijesti svog neposrednog rukovodioca i/ili imenovanog radnika za zaštitu na radu, nadležnog inspektora rada i predstavnika radnika. Radnik koji je postupio na navedeni način i koji se udaljio sa radnog mjesta, ne smije snositi negativne posljedice u smislu propisa o radu, osim u slučaju ako poslodavac dokaže da se radnik neopravdano udaljio sa radnog mjesta.

Imajući u vidu sve gore navedeno, od poslodavaca tražimo poduzimanje svih potrebnih i adekvatnih mjera mjere zaštite na radu koje za cilj imaju prevenciju zaraze i obolijevanja radnika na radu u najvećoj mogućoj mjeri, u skladu sa važećim zakonskim, podzakonskim i općim aktima, kao i
Naredbama i Preporukama nadležnih tijela i organa u Federaciji BiH ili kantonu. Ovo se prije svega odnosi na osiguranje svih potrebnih sredstava lične i kolektivne zaštite, na higijenu radnih prostorija, kao i samu organizaciju rada i boravka radnika u radnim prostorijama. Na osnovu informacija dobijenih iz sindikalnih organizacija, u proteklom periodu su poduzete ozbiljne i sveobuhvatne mjere na prevenciji ove pošasti, ali iste moraju biti nastavljene, proširene i intenzivirane. Pri tome treba voditi računa da radnici skoro godinu dana rade u izuzetno teškim uslovima, i da su pod ogromnim psihofizičkim pritiskom.

Također pozivamo organe svih sindikalnih organizacija naših članica da, u skladu sa članom 8. Zakona o zaštiti na radu kojim je propisano da „sindikat učestvuje u uređivanju i unaprjeđivanju sigurnosti i zaštite zdravlja radnika na radu u skladu sa zakonom, propisima donesenim na osnovu zakona i kolektivnim ugovorom“, nastave sa aktivnim učešćem u predlaganju i afirmaciji provođenja svih mjera opće i posebne zaštite radnika, kao i detektovanju i prijavi svih rizika.

Radnike pozivamo i molimo da posvete maksimalnu pažnju prevenciji, zdravlju i sigurnosti, kako lične tako i svojih kolega, a posebno da poštuju propisane mjere nadležnih tijela i organa koja se odnose na upotrebu zaštitnih sredstava (koja im moraju biti osigurana), da poštuju propisane mjere zaštite na radu kod poslodavca, da izbjegavaju nepotrebna okupljanja na radu ali i van rada, da održavaju fizičku distancu, da vode računa o potrebi pojačane lične higijene, kao i da prijave bilo
kakve sporne kontakte ili simptome bolesti radi eventualne izolacije odnosno sprječavanja širenja ove pošasti koja se ne smiruje.

Svjesni činjenice da sve ovo predugo traje i da su ljudi premoreni, posebno radnici u proizvodnji koji nemaju mogućnost da rade od kuće, ovu situaciju možemo prevazići samo uz maksimalno odgovorno ponašanje.

Želimo Vam dobro zdravlje i puno sreće i uspjeha u radu.

Sindikat metalaca Federacije BiH Kantonalno povjereništvo ZDK
Kenan Mujkanović, predsjednik



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno