Zločini

Poziv MUP-a građanima

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Narednog dana,  obilježavat će se i slaviti 1. maj, Međunarodni praznik rada, kada je za očekivati da će veći broj građana napuštati svoje stanove/kuće i praznik provesti na izletištima. Tradicija je da se ovaj praznik obilježava u prirodi i uz roštilj, što može uzrokovati požare i imati neželjene posljedice. Također, za očekivati je i povećano konzumiranje alkohola na javnim mjestima, kao i povećanje broja slučajeva kada lica pod uticajem alkohola upravljaju vozilima i time ugrožavaju sebe i druge učesnike u saobraćaju. Pored toga, proteklih nekoliko godina evidentirano je više slučajeva upotrebe vatrenog oružja prilikom i nakon slavlja, što je u nekoliko navrata za posljedicu imalo teške i tragične posljedice.

Na nivou Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona su, s tim u vezi, sačinjeni planovi i održani sastanci sa ciljem provođenja i koordiniranja pojačanih mjera policije na održavanju povoljnog stanja bezbjednosti na području Zeničko-dobojskog kantona. Takođe su inicirane i planirane mjere koje će biti poduzimane od strane policijskih službenika u narednim danima, kako bi se spriječile i prevenirale sve negativne pojave i ponašanja, koja mogu ugroziti i narušiti sigurnost građana.

Ovom prilikom pozivamo građane na slijedeće:

–    Prije izlaska iz stanova/kuća provjerite i zatvorite vrata i prozore, odnosno osigurajte vaše stanove/kuće i drugu imovinu. O bilo kakvom kretanju sumnjivih i nepoznatih lica u blizini vaših stambenih objekata obavijestite policiju.
–    Na izletištima, posebno u šumskim područjima, vodite računa o mjestima loženja vatre, a po završetku boravka na izletištu istu ugasite.
–    Ne upravljajte vozilima ukoliko ste prethodno konzumirali alkohol, jer time, ne samo da činite prekršaj, nego i ugrožavate sebe, svoju porodicu, te druge učesnike u saobraćaju, što može imati teške i tragične posljedice.
–    O svim nezakonitim ponašanjima, izvršenju krivičnih djela, činjenju prekršaja, nelegalnom posjedovanju oružja i drugim nezakonitim aktivnostima pojedinaca ili grupa, obavijestite policiju pozivom na broj 122, kako bi se umanjile ili izbjegle neželjene posljedice takvih pojava i radnji, a počinioci istih procesuirali i sankcionisali.

Ponovo pozivamo sve vozače da ne upravljaju svojim vozilima kada su pod dejstvom alkohola, jer je takva vožnja čest uzrok saobraćajnih nezgoda, naročito onih sa teškim i tragičnim posljedicama, te podsjećamo da će se u dane praznika vršiti pojačana kontrola alkoholiziranosti vozača.

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona poziva sve građane da svečano i dostojanstveno proslave i obilježe nastupajući praznik, da se uzdrže od činjenja svih nezakonitih radnji kao i nedoličnog ponašanja na javnim mjestima i u ugostiteljskim objektima, a naročito upućuje poziv i apel roditeljima i starateljima maloljetnih lica, da se dužno staraju o istim, te vrše stalni nadzor nad maloljetnim licima, naročito kada je u pitanju njihovo kretanje u noćnim satima.

Sa nadom da će građani uvažiti ove naše preporuke i time dati doprinos bezbjednom obilježavanju ovog praznika, svim građanima našeg Kantona upućujemo čestitke povodom 1. maja, Međunarodnog praznika rada.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno