Politika

Poziv Gradonačelnika radi zakazivanja sjednice Gradskog vijeća

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Poziv Gradonačelnika radi zakazivanja sjednice Gradskog vijeća – Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović uputio je danas poziv gradskim vijećnicima, Radnom predsjedništvu i predsjedavajućoj Gradskog vijeća Diani Bešić radi zakazivanja sjednice Gradskog vijeća, a sve s ciljem prevazilaženja „blokade“ u radu Gradskog vijeća i usvajanja Odluke o privremenom finansiranju Grada Zenica, odnosno Budžeta Grada Zenica za 2020. godinu.

Poziv gradonačelnika prenosimo u cijelosti.

Gradsko Vijeće

Predsjedavajuća gđa Diana Bešić

Radno predsjedništvo

OVDJE

PREDMET – Poziv radi zakazivanja sjednice Gradskog vijeća

Poštovani,

  1. Ovim putem s ciljem prevazilaženja „blokade“ u radu Gradskog vijeća, a temeljem odredbe člana 85. Poslovnika Gradskog vijeća („Službene novine Grada Zenica“, broj: 4/17) zahtjevam sazivanje sjednice Vijeća u što kraćem roku radi razmatranja i usvajanja Odluke o privremenom finansiranju Grada Zenica za period od 01.01. do 31.03.2020. godine. Privremeno finansiranje precizno je regulisano odredbama člana 35. Zakona o budžetima u Federaciji Bosne i Hercegovine („Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine“, broj 102/13, 9/14, 13/14, 8/15, 91/15, 102/15, 104/16). Prema stavu 4. tog člana privremeno finansiranje obavlja se srazmjerno sredstvima utrošenim u istom periodu, a najviše do tromjesečnog prosjeka za prethodnu fiskalnu godinu.

Upozoravamo Vas da će neusvajanje Odluke o privremenom finansiranju dovesti do nemogućnosti finansiranja poslova, funkcija i programa korisnika Budžeta Grada Zenica.

  1. Pozivam Vas da, ukoliko postoji spremnost za razmatranje i odlučivanje o Prijedlogu Budžeta Grada Zenica za 2020. godinu, o tom pitanju razgovaramo u prisustvu predstavnika svih klubova vjećnika uz uvažavanje slijedeća dva principa:
  • Grad Zenica ne može finansirati projekte i aktivnosti iz nadležnosti Zeničko-dobojskog kantona iz razloga što sredstva Budžeta Grada nisu dostatna ni za finansiranje svih djelatnosti, odnosno potreba i projekata iz nadležnosti Grada propisanih Zakonom o principima lokalne samouprave u Federaciji Bosne i Hercegovine, Statutom Grada i drugim propisima,
  • Planiranje i izdvajanje sredstava Budžeta Grada Zenica za 2020.godinu za rješavanje problematike JKP „Zenicatrans – prevoz putnika“ moguće je prema ranije datom prijedlogu Gradske uprave, tj.: da postoji spremnost da se iz Budžeta izdvoji iznos sredstava neophodno za finansiranje plata, toplog obroka i pripadajućih poreza i doprinosa radnika JKP „Zenicatrans – prevoz putnika“ d.d. Zenica za period oktobar- decembar 2019. godine, a da se planiranje sredstava u Budžetu Grada za finansijsku konsolidaciju tog Preduzeća može definisati nakon izrade Programa finansijske konsolidacije u što kraćem roku.

Napominjemo, da je Grad spreman finansirati izradu tog Programa.

Predlažem da se sastanak održi 30.januara 2020.godine sa početkom u 14,00 sati u Sali na II spratu.

Takođe, želim ukazati na spremnost da intenzivno razgovaramo o usaglašavanju spornih stavki Prijedloga Budžeta Grada, uvažavajući navedena dva principa, s ciljem usvajanja Budžeta i prije 31.03.2020. godine čime bi primjena Odluke o privremenom finansiranju prestala.

  1. Podsjećam Vas na odredbu člana 37. Statuta Grada Zenica („Službene novine Grada Zenica“, broj: 5/15) prema kojoj: „Međusobni odnosi Gradskog vijeća i Gradonačelnika zasnivaju se na principima međusobnog uvažavanja i saradnje, uz pojedinačnu odgovornost za funkcionisanje i razvoj Grada“.

Odbijanjem zakazivanja sjednice Gradskog vijeća radi razmatranja i odlučivanja o Prijedlogu Odluke o finansiranju Grada za period 01.01. – 31.03.2020. godine, što je zakonska obaveza, dovodi se u pitanje funkcionisanje Grada i svih korisnika Budžeta Grada Zenica, čime Gradsko Vijeće preuzima odgovornost za posljedice.

Originalan dokument možete preuzeti sa službene internet stranice Grada Zenica putem linka:

http://www.zenica.ba/aktuelnosti/obavjestenja/obavjestenja-detaljno/news/poziv-gradonacelnika-radi-zakazivanja-sjednice-gradskog-vijeca/?tx_news_pi1%5Bcontroller%5D=News&tx_news_pi1%5Baction%5D=detail&cHash=f64ba8a562d2bc1cd42f48e2336a7692

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno