Biznis

Pozitivna priča iz Biznis inkubatora Zenica – Džana Hamedović na čelu preduzeća čiji je brend postao regionalno poznat

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Biznis inkubator Zenica je mehanizam podrške razvoju poduzetništvu koji je osnovao Grad Zenica davne 2004. godine, a koji je prve stanare dobio 2005. godine. Od tada do danas, njime upravlja Agencija ZEDA koja je ponosna na činjenicu da je proces inkubiranja do sada prošlo oko 150 preduzeća. Danas Inkubator ugošćava više od 40 stanara i ponosno se može pohvaliti statistikom koja je pokazala da je procenat preduzeća koji uspiju razviti svoju poslovnu priču veći od 90 % što znači da su rijetki oni čije poslovne ideje ne prežive put od početnika do razvijenog preduzeća spremnog za poslovanje po tržišnim pravilima.

Iz godine u godinu, Biznis inkubator Zenica dočekuje jedne, a ispraća druge biznise.

Dio tima Biznis inkubatora Zenica postala je i Džana Hamedović (37), prof. engleskog jezika i književnosti koja je prije nego je osnovala vlastito preduzeće radila 15 godina u struci, a potom je osnovala „Kloko dizajn studio“. Ovo preduzeće se bavi dizajniranjem i proizvodnjom ergonomskih nosiljki i opreme za bebe. Od samog početka imala je bezuslovnu podršku porodice naglašavajući da je posebno potrebna i značajna svakoj ženi poduzetnici.

-„Djeca uvijek donose pozitivne promjene i ponekad životni putevi krenu u potpuno neočekivanom pravcu. Dolaskom djece odvažila sam se da ostavim posao u struci i nastavim da radim ono što me čini sretnom. Biti majka je poseban, najdivniji osjećaj i najveća sreća, a kada vam majčinstvo otvori mogućnost da radite ono što najviše volite onda je to posebno zadovoljstvo. Prva Kloko nosiljka nastala je prije nešto više od 5 godina. Nastala je iz vlastite potrebe jedne mame da svoju bebu nosi u ergonomski ispravnoj nosiljci koju je sama dizajnirala i napravila. S obzirom da se dugi niz godina bavim dizajniranjem i kreativnim radom, jedva sam čekala neki novi izazov, a ovo je bio itekako izazov: naučiti sve o bebonošenju, nosiljkama, EU standardima, materijalima i napraviti sigurnu, udobnu i lijepu nosiljku vodeći se svime naučenim i koristeći vještine koje posjedujem od ranije. Nosili smo se i uživali, a upiti od poznatih i nepoznatih mama su stalno pristizali. Odlučila sam da počnem da razvijam proizvod i usklađujem ga sa izmjenama standarda i potrebama tržišta. Cijeli tim saradnika iz regiona i šire uključila sam u kreiranje nosiljke i brenda i konačno sam bila spremna da se otisnem u vode društvenih mreža i predstavim javnosti u augustu 2018. godine“ – pojasnila je Džana, osnivač i vlasnik „Kloko dizajna“ i dizajnerica koja ističe da od tada do danas Kloko polako raste, razvija se i širi paletu proizvoda.

-„U početku je Kloko bio zamišljen kao dizajn studio gdje se proizvodi dizajniraju, a proizvode se u saradnji sa drugim tekstilnim preduzećima. Tako smo funkcionisali određeni period, međutim, pokretanje vlastite proizvodnje je bio sljedeći prirodan korak“ – napomenula je Džana čije nosiljke su drugačije i vrlo prepoznatljive.

-„U našim nosiljkama beba je uvijek postavljena u anatomski ispravan položaj koji podržava pravilan razvoj kukova i kičme. Dizajn naših nosiljki prepoznatljiv je i drugačiji. Ono što nas čini posebnim i na što smo ponosni, a to može potvrditi svaki naš kupac, je kvalitet i preciznost izrade svake nosiljke. Proizvodnji svakog pojedinačnog proizvoda pristupamo sa jednakom pažnjom. Smatramo da je kvalitet najbolji temelj za razvoj brenda i ne žurimo sa povećanjem proizvodnje i prodaje na uštrb kvaliteta“ – istakla je Džana ističući da je sastavni dio svake Kloko objave na društvenim mrežama i jedan kratki edukativni tekst koji približava nošenje svakom roditelju i promiče važnost nošenja za psihomotorni razvoj bebe.

-„Naš mali biznis ima predznak ‘sustainable’, što znači održivost koja omogućava razvoj uvažavajući potrebe svih ljudi i čuva okolinu“ – naglasila je Džana te pojasnila zašto je poslovanje nastavila u Biznis inkubatoru Zenica.

-„Koncept BIZ-a je odlično osmišljen da podrži mlade biznise, a istovremeno ih potiče da napreduju i razvijaju se da bi nakon 5 godina mogli da se osamostale. Grad Zenica, Agencija ZEDA i mi preduzetnici smo partneri u razvoju preduzetništva u ovom gradu i nadam se da ćemo zajedno nastaviti graditi pozitivnu preduzetničku atmosferu i ubuduće. S obzirom da sa Agencijom ZEDA sarađujem od samog početka poslovanja i prije dolaska u BIZ, moram spomenuti podršku i divne ljude koji su uvijek na raspolaganju nama preduzetnicima, kako u Agenciji tako i u Gradskoj upravi. Boravak u BIZu je jedna velika odskočna daska, pruža mogućnosti bržeg razvoja, širenja proizvodnje i rasta preduzeća“ – rekla je Džana najavljujući i nova zapošljavanja radnika.

-„Planiramo širiti proizvodnju i reći ću i da ćemo zapošljavati više radnika, a ostalo ćemo polako prezentovati na društvenim mrežama. Ponosna sam na Brend koji smo izgradili, a koji je već postao regionalno poznat“ – rekla je Džana.

Kloko proizvode možete pogledati na na www.kloko.ba, na Facebooku stranici KlokoBabyCarriers https://www.facebook.com/KlokoBabyCarriers/?ref=pages_you_manage kao i na Instagram stranici @klokobabycarriers https://www.instagram.com/klokobabycarriers/?hl=en



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno