Info

POŽARI- Apel građanstvu!

Podijeli ovu vijest:

POŽARI- Apel građanstvu!- Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, Kantonalna uprava za šumarstvo i Šumsko privredno društvo apeluju na stanovništvo da ne vrše paljenje otvorene vatre na poljoprivrednom i šumskom zemljištu, kao i na drugom zemljištu u blizini šume.

U posljednjih 15-tak dana registrovan je veliki broj šumskih požara na području Kantona, zbog izuzetno povoljnih vremenskih uslova za izbijanje požara i pojačanih aktivnosti stanovništva. U ovom trenutku možemo reći da je situacija prethodnih dana bila alarmantna, jer se broj požara povećavao iz dana u dan. Šumsko privredno društvo ZDK nema kapacitete da gasi ovako veliki broj požara u ovako kratkom intervalu, gdje se na području jedne šumarije zna desiti da je istovremeno aktivno i nekoliko požara.

PROČITAJTE I:   Ovo je najgora hrana za vaš metabolizam

Želimo istaći da su nam na gašenju požara veoma često pomagala vatrogasna društva i mještani, te bi šteta na šumi i šumskog zemljištu bila puno veća bez njihovog učešća. Također, problem nam predstavlja i gašenje požara u miniranim područjima, gdje smo onemogućeni da pristupimo požaru i lokalizujemo ga u ranoj fazi nastanka. Jedini način gašenja ovakvih požara je putem helikoptera.

U cilju sveobuhvatne zaštite šumskih resursa od šumskih požara, pored svih aktivnosti koje poduzima Šumsko privredno društvo ZDK  i Kantonalna uprava za šumarstvo na gašenju požara i otkrivanju počinioca, smatramo da se u narednom periodu u rješavanje ovog problema trebaju uključiti i sve relevantne državne institucije. Potrebno je da se hitno reaguje, istraži i kazne pojedinci ili organizovane grupe (jer postoje indicije da su pojedini požari i namjerno podmetnuti) sa najstrožijim propisanim zakonskim kaznama za svu štetu koju su prouzrokovali paljenjem šumskih požara, a ona je trenutno nesaglediva na šumskim ekosistemima, kako u ekonomskom i ekološkom, tako i svakom drugom pogledu.

PROČITAJTE I:   Savjeti za duža putovanja

Čuvajmo šume od požara!

Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu – Kantonalna uprava za šumarstvo

JP Šumsko privredno društvo Zeničko-dobojskog kantona

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno