Biznis

Povoljnija statistika zavoda i službi zapošljavanja u BiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Iako ekonomski stručnjaci upozaravaju da povoljniji statistički podaci ne znače i povoljniju radnu klimu, ipak je procenat nezaposlenih manji, barem tako pokazuje evidencija zavoda i službi zapošljavanja. Prema tim podacima u BiH u prvom polugodištu nezaposlenost se smanjila u FBiH za 0,19 odsto, u RS za 0,69 odsto i u Brčko distriktu za 0,37 odsto. Na kraju juna na evidencijama je bilo prijavljeno 485.888 nezaposlenih lica, dok je lani taj broj iznosio 518.034. Najviše nezaposlenih je s trećim stepenom obrazovanja KV radnici 32,99 odsto, te onih sa srednjom stručnom spremom (SSS) 27,84 odsto. “Od ukupnog broja lica koja traže zaposlenje, njih 260.696, odnosno 53,6 odsto, su žene, a od ukupnog broja registrovanih nezaposlenih lica u junu bilo je 16.252 novoprijavljenih ljudi koji traže posao”, saopšteno je juče iz Agencije za rad i zapošljavanje u BiH.

Kad je riječ o broju onih koji su obrisani s evidencije zavoda i službi zapošljavanja u prvom polugodištu, bilo ih je 17.991, od kojih je zaposleno njih 65,64 odsto. Što se tiče potreba poslodavaca za zapošljavanjem novih radnika, oni su prijavili 5.063 takve potrebe. U istom periodu prestao je radni odnos za njih 6.944, a to obuhvata samo one koji su se prijavili na evidencije u izvještajnom periodu, a ne ukupan broj onih koji su tad ostali bez posla.

“U junu je novčanu naknadu koristilo 12.803 lica, ili 2,63 odsto od ukupnog broja registrovanih nezaposlenih lica, dok je pravo na zdravstvenu zaštitu ostvarilo 401.304 lica ili 82,50 odsto od ukupno registrovane nezaposlenosti u BiH”, navode iz Agencije. Stručnjaci iz oblasti ekonomije ranije su upozoravali da statistike koje govore o manje evidentiranih lica na birou nisu stvarni odraz porasta broja zaposlenih i da stanje nije bolje, već naprotiv.

Zoran Pavlović, ekonomski analitičar, ranije je rekao da je BiH na vrhu ljestvice nezaposlenosti u svijetu, a da pad nezaposlenosti nije plod rasta zaposlenosti nego plod napuštanja onih koji su upravo u potrazi za poslom otišli u inostranstvo. Nezaposleni su negodovali na nepovoljnu situaciju na tržištu rada, zbog čega su čak i odbijali ponuđene poslove jer im uslovi i rad za minimalac nisu odgovarali. Zbog toga su neki čak i obrisani sa evidencija biroa za zapošljavanje, izgubivši tako i beneficije koje su imali.

Banjalučanka M.B. rekla je da je joj je ponuđeno zaposlenje u periodu kada joj je dijete imalo devet mjeseci te da je, iako ponuda nije bila loša, odbila posao dok joj dijete ne poraste i prestane dojiti.

nezavisne.com



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno