Zenica

Povišeni benzol u Tetovu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Na mjernoj stanici u zeničkom naselju Tetovo jutros je izmjerena ogromna količina benzola, jednog od najopasnijih organskih otrova koji ima kancerogene efekte na zdravlje ljudi, javlja Federalna televizija. Izmjerene vrijednosti jutros u 10 sati iznosile su više od 82 mikrograma po kubnom metru, dok je u 11 sati zabilježeno 104 mikrograma po kubnom metru.

Količine benzola u zraku i dalje imaju enormno visoke vrijednosti. Prema propisima Federacije BiH, nema granične vrijednosti za benzol, a prema standradima EU-a godišnji prosjek ne smije biti veći od 5 mikrograma po kubnom metru. Riječ je o opasnom otrovu koji ima negativan utjecaj na cjelokupan ljudski organizam.

Iz AMZ su poslali saopćenje: Kao što je informirano iz kompanije ArcelorMittal Zenica, usljed obustave rada oba energetska kotla zbog kvara, došlo je i do obustave proizvodnje, odnosno proizvodna postrojenja Visoke peći i Čeličane su stavljena u proces mirovanja, dok se proces proizvodnje u ostalim pogonima odvijao prema procedurama propisanim za takve situacije. U toku današnjeg dana došlo je do puštanja u rad jednog kotla za proizvodnju pare u pogonu Energetika, nakon čega je puštena u sistem i toplinska energija za grijanje grada, u skladu sa trenutnim mogućnostima rada jednog kotla.

U ovoj situaciji u pogonu Koksara primjenjeno je posebno “Upustvo za rad pri uslovima rada bez pare” koje je ranije dostavljeno nadležnim organima. Cjelokupna količina nastalog koksnog plina je spaljivana na baklji i nisu uočena bilo kakva odstupnja u radu baterije u smislu povećanih nekotrolisanih emisija. Poslije puštanja kotla u rad u potpunosti se normalizirao proizvodni proces u ovom pogonu. Moramo naglasiti da se bilo kakva povećanja benzena ne mogu vezivati samo za rad kompanije ArcelorMittal Zenica, nego se moraju detaljno analizirati i drugi razlozi ovakvih pojava.

ArcelorMittal Zenica



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno