Info

Povećanje naknada za RVI, porodice šehida i dobitnike ratnih priznanja

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica, kojima je predviđeno da se poveća osnovica odnosno mjesečne naknade za pet posto za RVI i porodice šehida i poginulih boraca za šta je ovogodišnjim budžetom FBiH izdvojeno 12.500.000 KM.

“Osnovica sada iznosi 867,50 KM, a nakon stupanja na snagu predloženog zakona iznosit će 910 KM. Inače, do sada je u periodu od 2010. do 2022. godine osnovica povećana ukupno 7,5 posto”, izjavio je pomoćnik federalnog ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Mirza Terzo.

Također, zakonom će biti otklonjeni nedostaci u članu 21 stav (2). Na osnovu toga će naknade suprugama bez djece s prihodima biti povećane sa 173,50 KM na 391,30 KM, jednom roditelju oženjenog poginulog borca bit povećane sa 234,23 KM na 391,30 KM, dok će naknade za oba roditelja oženjenog poginulog borca bez prihoda biti uvećane sa 303,63 KM na 455,00 KM.

Za djecu bez oba roditelja u budžetu je predviđeno oko 70.434 KM

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH danas je na vanrednoj sjednici usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja i članova njihovih porodica, kojim je propisano povećanje osnovice odnosno mjesečne naknade za 13,8 posto.

“Trenutna osnovica je 641,66 KM, a sa ovim zakonskim izmjenama iznosit će 730 KM. Za navedeno je obezbjeđeno dva miliona KM”, rekao je pomoćnik federalnog ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Mirza Terzo.

Dodao je da je predviđeno uvođenje švicarske formule.

Oglasili se i predstavnici boračkih udruženja

Predstavnici boračkih udruženja ranije usaglasili stavove o predloženom setu za poboljšanje materijalnog statusa boračke populacije.

Predloženim izmjenama povećavaju se naknade za lične i porodične invalidnine, naknade za dobitnike najvećih ratnih priznanja, a uvodi se i tzv. “švajcarska formula” za uvećanje osnovice za navedene kategorije. Podsjetili su na ovo predstavnici Odbora za boračka pitanja.

Pored toga, u pravo se, pojašnjavaju, uvode nove kategorije, a to su demobilisani borci sa područja RS i Brčko distrikta. Jedini protest na predložene izmjene, a koji će, navode iz Odbora za boračka pitanja, danas pokušati da bude ispravljen, smanjivanje je naknada za troškove sahrane i to za 30 posto, što, kako navode, nikako nije opravdano. Za ovu namjenu, izdvojeno je oko 80 miliona KM, a paradoksalno je to što ova sredstva ne bi mogla da budu obezbijeđena da nije preminuo veliki broj korisnika boračkih prava, navode iz Odbora.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno