Info

Povećanje komunalnih taksi za kladionice u Jajcu protivustavno, očekuje li Zenicu ista presuda?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Povećanje komunalnih taksi za kladionice u Jajcu protivustavno, očekuje li Zenicu ista presuda? – Ustavni sud Federacije BiH proglasio je neustavnom odluku lokalnih vlasti u Jajcu nakon što su povećali iznos komunalne taske za kladionice na području ove općine, dok je komunalna taksa za ostale djelatnosti na teritoriji općine ostala nepromijenjena, piše NAP.

– Djelatnost fizičke, odnosno pravne osobe ne može biti relevantan kriterij da određivanje različite visine prostojbe – navodi se u Odluci Usavnog suda FBiH. Sedam sudija Ustavnog suda FBiH ovakvu odluku su donijeli jednoglasno.

– Ustavni sud FBiH je stajališta, da Skupština Srednjebosanskog kantona može propisti gornju visinu komunalne takse za pavne i fizičke osobe za istaknuti naziv firme, ali taj kriterij mogu biti zone, ili neki drugi kriteriji koji propiše općinsko odnosno gradsko vijeće svojom odlukom, ali kriterij ne može biti djelatnost koju fizičke odnosno pravne osobe obavljaju – stoji dalje u pojašnjenju Suda.

Priređivači igara na sreću očekuju da bi istu odluku Ustavni sud FBiH trebao donijeti i u slučaju Zenice. Naime, na prijedlog gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića Gradsko vijeće je krajem 2016. većinom glasova podržalo povećanje komunalnih taksi i to do 50.000 KM za svaku kladionicu koja posluje na području Zenice, dok se Odluka istovremno ne odnosi na druge djelatnosti koje posluju u Zenici.

– Takve odluke se diskriminirajuće. Ako Ustavni sud nije dozvolio da u Jajcu uzimaju vrstu djelatnosti kao kriterij za određivanje visine komunalne takse, nema razloga da to dozvoli u Zenici – smatraju priređivači igara, prenosi NAP.

nap.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno