Biznis

Povećan uvoz hibridnih automobila u Bosnu i Hercegovinu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Bosna i Hercegovina je za deset mjeseci ove godine uvezla 1.138 hibridnih automobila, dva i po puta više nego u istom periodu 2022. godine, a tome je uz olakšice prilikom carinjenja najviše doprinjeo enorman rast cijene goriva.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, od januara do kraja oktobra ove godine u BiH su stigla hibridna vozila u vrijednosti od 58 miliona maraka, a među njima su 884 nova. Na osnovu odluke Vijeća ministara BiH do kraja godine carinska stopa za uvoz novih hibridnih automobila iznosi pet posto.

– Od januara do kraja oktobra lani BiH je uvezla 452 hibridna vozila, od kojih je 339 novih, a ukupna vrijednost iznosila je 24,1 milion maraka – podaci su UIO.

Povećan je i uvoz električnih automobila kojih je za deset mjeseci u BiH uvezeno 208, a u istom periodu 2022. godine – 48, dok se carina na uvoz električnih automobila ne plaća.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno