Zenica

Povećan broj napuštenih pasa u Zenici, policija će kontrolisati vozila i identifikovati one koji ih dovoze

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Sve učestaliji napadi pasa lutalica na građane Zenice i njihov povećan broj na ulicama grada otkrili su dvije istine, da u azilu više nema mjesta za pse i sumnju da se dovoze iz drugih gradova u Zenicu.

Nedavno je privredno društvo koje se bavi zbrinjavanjem i hvatanjem pasa u Zenici Pfotenherz d.o.o. Zenica informisalo javnost da od jula imaju zabranu prijema pasa lutalica u sklonište zbog toga što je kantonalna veterinarska inspekcija 7. jula zbog neuslovnosti karantina (prostora za smještaj pasa koji se tek dovedu u Sklonište) donijela rješenje kojim je zabranjen prijem pasa do osiguranja svih uslova.

Iako su informisali Gradsku upravu Zenica, kako usmeno, tako i pismeno, te su dobili obećanje da će osigurati sredstva za sanaciju karantina, ali pasa je na ulici je sve više.

S tim u vezi nedavno je u Gradskoj upravi Zenica održan sastanak kojem su prisustvovali veterinarski inspektori i predstavnici policije. Zaključak je da će policija pojačati kontrolu saobraćaja u cilju identifikovanja osoba koje prevoze pse.

“Ovom prilikom, konstatirano je kako je povećan broj pasa lutalica na području Grada Zenica, a koji se, uglavnom, dovoze iz okolnih mjesta i drugih općina, zbog čega je dogovoreno kako će policijski službenici u budućem periodu dodatno pojačati mjere kontrole saobraćaja u cilju identifikovanja osoba koje prevoze pse odnosno životinje”, rečeno je nakon sastanka.

Imali su zamjerke i na rad Pfotenherza koji, kako navode, ne reagiraju na pozive građana, ali ni policije kako bi se psi uklonili s ulica Zenice.

Kasumović je tako predložio i da se formira higijenski servis koji bi preuzeo dio tih poslova.

“Uložili smo ogromna sredstva u azil, koji je jedini takav u našem okruženju. Nažalost, i sami ste na to ukazali, mnogi dovoze pse u ovaj grad. Koliki god azil bio, nemoguće je da naše sklonište za životinje prima i pse iz drugih općina i gradova. Pripremam Budžet za narednu godinu i spremni smo da Grad osigura određena sredstva, a sve kako bi vlasnicima pasa snosili troškove vakcinacije i čipovanja pasa odnosno registracije vlasnika pasa što su u obavezi i po zakonu”, poručio je Kasumović.

Iz Pfotenherza su naveli da su skloništa u BiH “no-kill shelter” gdje je zabranjeno ubijanje pasa te da su im uposlenici svakodnevno izloženi napadama i prijetnjama, kako građana koji zovu da se sklone psi, tako i onih stanovnika koji ne daju da se psi sklone kada se po njih dođe, o čemu postoje policijski zapisnici.

“Napominjemo da osim pasa na ulici skoro pa svakodnevno zovu vlasnici koji se žele riješiti svojih pasa ili ih jednostavno ostave pred kapijom azila. Sklonište nema kapacitet da primi sve napuštene pse, bez obzira na broj udomljenih pasa iz Skloništa”, navode iz Pfotenherza.

Napušteni psi ponovo su problem građanima Zenice, a hoće li kontrola vozila i traganje za psima u njima dati rezultate ili će konkretne aktivnosti na terenu biti efikasnije bit će poznato u narednom periodu.

Autor: E.Mehić/klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno