Info

Povećan broj akutnih respiratornih infekcija i sezonske gripe u ZDK-u, preporučuje se vakcinacija

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, koji od 40. sedmice 2022. godine vrši epidemiološki nadzor, evidentirao je dosad ukupno 7.190 slučajeva akutnih respiratornih infekcija te 290 slučajeva sezonske gripe – potvrdio je Feni kantonalni epidemiolog Alis Kozica.

– U 47. sedmici ove godine imali smo 1.064 registrirana slučaja akutnih respiratornih infekcija te 29 oboljelih od sezonske gripe. Ove je sezone gripa u porastu, a što je bilo i očekivano, jer smo proteklih sezona imali mjere zbog zaštite od Covida-19 te su se nosile i maske. Gripa ove sezone dolazi do izražaja – istakao je Kozica.

ZDK je ove godine nabavio te posredstvom INZ-a distribuirao nešto više od 3.000 besplatnih doza vakcina za sezonsku gripu, koje su distribuirane lokalnim domovima zdravlja za vakcinaciju hroničnih bolesnika te zdravstvenih radnika.

-Preporučujem svim građanima da se vakcinišu, jer gripa može pet do sedam dana izazvati težu kliničku sliku – napominje Kozica.

Dodaje i kako je ova vakcina sigurna te da može spriječiti teške oblike infekcije.

Što se tiče infekcije usljed virusa Covida-19, ona je, kazao je, u velikom padu. U posljednjih sedam dana za koje su prikupili podatke, u periodu od 28. novembra do 4. decembra, PCR testiranjem otkriveno je 18, a antigenskim devet novih slučajeva zaraze, odnosno ukupno 27 pozitivnih na spomenuti virus.

Sedmicu ranije ta je brojka iznosila 25 novootkrivenih slučajeva, pa se može konstatirati da se situacija smiruje.

Prema podacima iz Kantonalne bolnice Zenica i Opće bolnice Tešanj, zaključno s jučerašnjim danom, bilo je hospitalizirano ukupno 14 pacijenata inficiranih Covidom-19, od kojih su dva pacijenta bili na respiratoru.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno