Sudske klupe

Potvrđeno u policiji: Samoubistvo nema veze sa dešavanjima u “ArcelorMittalu”! Provjeravamo: hoće li nesavjesna Zeničanka odgovarati?

Slučaj samoubistva Zeničanke danas na Mokušnicama i slučaje Zeničanke, koja je jutros izazvala pometnju u pogonima i upravi ArcelorMittala Zenica, nemaju nikakve veze jedan sa drugim i komentari na društvenim mrežama da se radi o istoj osobi su apsolutno neistiniti, potvrđeno je portalu Zenicablog u zeničkoj policiji.

-Uz izražavanje saučešća porodici Zeničanke koja je preminula danas poslijepodne, želimo istaći da je osoba koja je smrtno stradala na Mokušnicama, u ulici Armije RBiH Zeničanka S.B. nema apsolutno nikakve veze sa slučajem “Mittal”, te se radi o dva potpuno odvojena predmeta, rečeno nam je u policiji.

Srednjovječna Zeničanka koja je najvjerovatnije počinila samoubistvo sa sobom je u grob odnijela i razloge za ovaj čin. Od komšija i policije saznajemo da je u porodici dugo vremena imala članove sa zdravstvenim problemima, te da je mogući i vjerovatni razlog za ovaj čin psihička i/ili fizička iscrpljenost.

-Ženska osoba, radnica ArcelorMittala Zenica koja je jutros došla autobusom unajmljenim od strane ArcelorMittala sa još desetak radnika, a onda nakon sat vremena na radnom mjestu u pogonu saznala da je stigao “pozitivan” nalaz na Covid-19 za njenog muža ima posve druge inicijale i kako je navedeno iz Uprave te kompanije, stigla je u AMZ autobusom koji je vozio iz prigradskog naselja Jezero i “uz put kupio” radnike ove kompanije, kaže naš izvor iz PU Zenica.

U policiji saznajemo da do ovog trenutka protiv nje nije pokrenut prekršajni ili krivični postupak, a da li će, odlučiti će u narednim danima nadležnim. Naime, prema do sada objavljenim informacijama ona je bila svjesna i upoznata da je njen muž testiran zbog sumnje na Covid-19, a da je njen blizak rod prije nekoliko dana došao iz inostranstva. Ne čekajući rezultate, krenula je na posao, da bi nakon sat-dva saznala rezultate ispitivanja sa KCUS-a za muža.

Ko treba pokrenuti eventualni postupak, za sada nije najjasnije, ali to po službenoj dužnosti mogu uraditi policija, tužilaštvo ili zdravstveni sistem, uključujući Krizni štab CZ, ali tek nakon se utvrdi da je ona “pozitivna” kao i njen muž, te da je svojim svjesnim djelovanjem zarazila još nekog. U ovoj fazi, njen nesmotreni čin za sada nema posljedica, a tiome ni obilježja djela.

Prema postojećem Krivičnom zakonu FBiH, ukoliko pak do zaraze dođe, ond apostoji krivično djelo:

Član 172 Teška tjelesna ozljeda

(1) Ko drugoga teško tjelesno ozlijedi ili mu zdravlje teško naruši, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

(2) Ko krivično djelo iz stava 1. ovog člana učini prema bračnom partneru ili osobi s kojom živi u izvanbračnoj zajednici ili roditelju svog djeteta s kojim ne živi u zajednici, kaznit će se kaznom zatvora od jedne do pet godina.

(3) Ko drugoga tjelesno ozlijedi ili mu zdravlje naruši tako teško da je zbog toga doveden u opasnost život ozljeđenog ili je uništen ili trajno i u znatnoj mjeri oslabljen koji važan dio njegova tijela ili koji važan organ, ili je prouzrokovana trajna nesposobnost za rad ozljeđenog ili trajno i teško narušenje njegova zdravlja ili unakaženost, kaznit će se kaznom zatvora od jedne do deset godina.

(4) Kaznom iz stava 3. ovog člana kaznit će se ko krivično djelo iz stava 1. ovog člana učini iz mržnje.

(5) Ako ozlijeđeni umre zbog ozljede iz st. 1. do 4. ovog člana, učinitelj će se kazniti kaznom zatvora od jedne do dvanaest godina.

(6) Ko krivično djelo iz st. od 1. do 3. ovog člana učini iz nehata, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine.

(7) Ko krivično djelo iz st. od 1. do 3. ovog člana učini namah, doveden bez svoje krivnje u jaku razdraženost napadom ili teškim vrijeđanjem od ozljeđenog, kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine.

(8) Ko krivično djelo iz stava 4. ovog člana učini namah, doveden bez svoje krivnje u jaku razdraženost napadom ili teškim vrijeđanjem od ozljeđenog, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Član 173 Lahka tjelesna ozljeda

(1) Ko drugog lahko tjelesno ozlijedi ili mu zdravlje lahko naruši, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine.

(2) Ko krivično djelo iz stava 1. ovog člana učini prema bračnom partneru ili osobi s kojom živi u izvanbračnoj zajednici ili roditelju svog djeteta s kojime ne živi u zajednici, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine.

(3) Sud može učinitelju krivičnog djela iz stava 1. ovog člana izreći sudsku opomenu ako je učinitelj bio izazvan nepristojnim ili grubim ponašanjem oštećenog.

 

KRIVIČNA DJELA PROTIV ZDRAVLJA LJUDI

Član 225 Prenošenje zarazne bolesti

(1) Ko ne postupi po propisima ili naredbama kojima nadležni organ zdravstvene službe određuje preglede, dezinfekciju, odvajanje bolesnika ili drugu mjeru za suzbijanje ili sprečavanje zarazne bolesti kod ljudi, pa zbog toga dođe do opasnosti od širenja zarazne bolesti, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine.

(2) Kaznom iz stava 1. ovog člana kaznit će se ko ne postupi po propisima ili naredbama iz stava 1. ovog člana u pogledu suzbijanja ili sprečavanja zaraznih bolesti kod životinja, pa zbog toga dođe do opasnosti prenošenja zarazne bolesti na ljude.

(3) Ko krivično djelo iz st. 1. i 2. ovog člana učini iz nehata, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do šest mjeseci.

Član 226 Nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije

Ko za vrijeme epidemije kakve zarazne bolesti ne postupi po naredbama ili odlukama donesenim na osnovu propisa nadležnog organa kojim se određuju mjere za suzbijanje ili sprečavanje epidemije, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem