Sudske klupe

Potvrđena presuda postala pravosnažna: očuhu monstrumu Semiru Velagiću 18 godina zatvora

Velagić u sudnici
Velagić u sudnici
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Potvrđena presuda postala pravosnažna: očuhu monstrumu Semiru Velagiću 18 godina zatvora – Vrhovni sud  FBiH u Sarajevu je  donio presudu br. 04 0 K 006973 16 Kž 2 kojom se žalba branioca optuženog Velagić Semira odbija kao neosnovana i potvrđuje presuda Kantonalnog suda u Zenici broj 04 0 K 006973 15 K od 08.12.2015. godine.

Naime, presudom Kantonalnog suda u Zenici broj 04 0 K 006973 15 K od 08.12.2015. godine optuženi Velagić Semir oglašen je krivim da je učinio krivično djelo ubistvo iz člana 166. stav 2. tačka a) Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine (KZ FBiH), za koje je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 18 (osamnaest) godina.

Semir Velagić (27) iz Gornje Slapnice kod Kaknja osuđen je pred vijećem Kantonalnog suda u Zenici, kojim je predsjedavao sudija Enes Malićbegović, na osamnaest godina zatvora zbog djela ubistva na okrutan način. On je početkom novembra 2014. godine uhapšen zbog nedjela usljed kojeg je preminuo njegov dvogodišnji pastorak Ajnur Smolo.

Zlostavljanje dječaka od strane očuha monstruma je trajalo mjesecima, a vrhunac i teško povrijeđivanje 4. novembra 2014. Dva dana kasnije, Velagić je uhapšen zajedno sa majkom dječaka, nevjenčanom suprugom Nejrom Smolo.

Dječakova majka je branila svog nevjenčanog muža, tvrdeći da ga je “samo udario”, a da je dječak sam pao i udario glavom o betonski pod. Tokom suđenja Semir se “držao” priče o padu, a tvrdnje ljekara o višestrukim povredama pripisivao je “dječijoj igri”.

Semir Velagić, prema informacijama koje smo dobili na terenu, i ranije je prijavljivan zbog nasilja u porodici.  Tužilaštvo je utvrdilo, te u optužnici navelo da je Velagić dječaka kontinuirano udarao i zlostavljao (najmanje) od početka oktobra do 4. novembra.

– Oduzimao mu je i vadio hranu iz usta, a ako bi on plakao, lomio mu je igračke, udarao dok ga je presvlačio, šamarao po glavi, nanosivši mu mnogobrojne povrede grudnog koša, ramena, šake, stopala, podlaktice…

Kobnog 4. novembra ga je, prilikom presvlačenja, počeo šamarati, tako da je dječak zadobio izljev krvi ispod tvrde moždane ovojnice, nakon čega je u sobu ušla njegova supruga Nejra Smolo, koja je Semira upitala “šta to radiš Semire”, da bi ovaj potom uhvatio jnura za majicu, digao ga sa kauča i snažno bacio na betonski pod prekriven samo tepihom, na koji je Ajnur pao leđima, te zadobio teške povrede tjemena glave. Nakon što je dječak počeo krkljati i gubiti svijest, Semir i Nejra su ga počeli polijevati vodom, a onda odvezli u Dom zdravlja, odakle je prebačen u Kantonalnu bolnicu, gdje dječak umro dan kasnije.

Prema patološkom nalazu, smrt dječaka su prouzrokovale teške tjelesne ozljede opasne po život u vidu izljeva krvi u prostor ispod tvrde moždane ovojnice, te djelovanje na mozak potpomognuto razvojem otoka nastalog višekratnim udarcima u predjelu lica, odnosno lobanjskog djijela glave, što je dio od najmanje dvadeset devet (29) povreda, što novijih, što starijih koje je Ajnur zadobio, i to dvadeset jedan (21) svježih podliva, šest relativno starijih krvnih podliva, te po jedan stariji krvni podliv mekog tkiva glave i jedno nagnječenje.

U obrazlaganju presude sudija Enes Malićbegović je istakao da visina kazne ne može vratiti jedan tek rođeni, a ugašeni život, ali može djelovati da se slični monstruozni činovi ne dešavaju ili dešavaju u manjem obimu.

Očuh monstrum je pravosnažnost presude dočekao u pritvoru. Sudija Malićbegović je tokom istrage, te suđenja, produžavao pritvor, te je nakon izricanja presude, u njenom čitanju naveo da “optuženi u pritvoru ostaje do pravosnažnosti presude”.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno