Sudske klupe

POTVRĐENA OPTUŽNICA: Bivši direktor sa krivotvorenim papirima prodao odmaralište u Neumu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kantonalno tužiteljstvo Hercegovačko – neretvanskog kantona (HNK) podiglo je optužnicu protiv Pere Stanića zv. ‘Stari’, (1937.), nastanjenog u Zenici, zbog osnovane sumnje da je počinio produženo krivično djelo ‘Zloupotreba položaja ili ovlasti’ Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine. Optužnicu je 6. 1. 2023. godine Kantonalni sud u Mostaru u cijelosti potvrdio, saopćeno je danas iz Tužiteljstva HNK.

“Naime, optužnicom se Pero Stanić tereti da je u svojstvu odgovorne osobe u Federaciji BiH, kao direktor društva ‘Elektrobosna’ d.d. Jajce, prekoračio granice svoje službene ovlasti, pa tijekom januara i februara 2011. godine, u Čapljini, kod notara N.M., prilikom prodaje nekretnina oštećenog društva, nije prethodno pribavio valjano odobrenje Nadzornog odbora društva, te je zaključio dva ugovora o prodaji nekretnina oštećenog društva u Neumu prilažući krivotvorenu ispravu, odluku Nadzornog odbora, na koji način je pribavio sebi protupravnu imovinsku korist u iznosu od 100.000 eura (195.583 KM) i time oštećenom društvu pričinio štetu u iznosu od 609.138,39 KM”, navodi se.

“Stanić je dana 11.1.2011. godine, u Čapljini, zaključio Ugovor o prodaji imovine oštećenog društva sa M. D., za iznos od 100.000 KM, a nakon što mu je M. D. neposredno prije zaključenja ugovora dao iznos od 50.000 eura, koji novac osumnjičeni nije položio na račun oštećenog društva već ga je zadržao za sebe i kojim Ugovorom su prodane izgrađene Jedinice za odmor radnika – nekretnine u Neumu, a zatim dana 2.2.2011. godine zaključio Ugovor o prodaji imovine oštećenog društva sa M. D., za iznos od 100.000 KM, a nakon što mu je M. D. neposredno prije zaključenja ugovora dao iznos od 50.000 eura, koji novac osumnjičeni nije položio na račun oštećenog društva već ga je zadržao za sebe i kojim Ugovorom su prodane izgrađene Jedinice za odmor radnika – nekretnine u Neumu”, dodaje se.

Također, Tužiteljstvo je predložilo Sudu oduzimanje imovinske koristi od osumnjičenog u iznosu od 195.583 KM prema Zakonu, stoji u saopćenju Tužiteljstva HNK.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno