Sudske klupe

Potvrđena krivica bivšeg dekana Mašinskog fakulteta UNZE Nagiba Neimarlije

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kantonalni sud u Zenici donio je  pravosnažnu presudu kojom je potvrđena krivica profesora Nagiba Neimarlije, bivšeg dekana Mašinskog fakulteta u Zenici. U prvostepenom postupku Općinski sud u Zenici osudio je optuženog Neimarliju na kaznu zatvora od jedne godine i šest mjeseci, zbog krivičnog djela nesavjestan rad u službi. Drugostepenom presudom Kantonalni sud je potvrdio krivicu optuženog za počinjeno krivično djelo, s tim da je kazna preinačena u uvjetnu osudu kojom se kazna zatvora od jedne godine i šest mjeseci neće izvršiti, ukoliko presuđeni u roku od tri godine ne počini novo krivično djelo.

U pravosnažnoj presudi Kantonalni sud je potvrdio da je optuženi Neimarlija vršio opstrukciju pri pokretanju postupka za izbor u zvanje Edina Berberovića, jer je kao šef katedre za energetiku i procesno inženjerstvo zajedno sa profesorom Hodžić Nedimom glasao da na katedri nema prostora za još jednog nastavnika, nakon čega je izbjegao i da postupi po Rješenju Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, prema kojem je Mašinski fakultet bio dužan da pokrene postupak za izbor u zvanje Edina Berberovića, da bi ponovo povodom novog Rješenja ministarstva izvršio opstrukciju pokretanja konkursa, jer je na katedri zajedno sa profesorom Hodžić Nedimom glasao da se ne pokreće procedura, čime je bilo onemogućeno napredovanje u struci Edina Berberovića.

Podsjećamo, u sudskom postupku protiv Neimarlije utvrđeno je da je u svojstvu odgovorne osobe, kao tadašnji dekan Mašinskog fakulteta u Zenici i šef katedre za energetiku i procesno inženjerstvo, očito nesavjesno postupao u vršenju dužnosti, postupio suprotno odredbama Zakona o visokom obrazovanju ZDK i Statuta Univerziteta u Zenici, izbjegao da postupi po pravomoćnom rješenju Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, nakon toga izbjegao postupanje i po dvije presude Kantonalnog suda u Zenici, ponovo postupio suprotno propisima i Preporuci Ombudsmena za ljudska prava, vršio opstrukciju zakonske i statutarne obaveze, čime je prouzrokovao tešku povredu prava Edina Berberovića, tadašnjeg višeg asistenta na Mašinskom fakultetu.

Time je konačno završen višegodišnji sudski proces protiv Nagiba Neimarlije i pravosnažno dokazana njegova krivica za počinjeno krivično djelo. Preostaje da se vidi na koji način će sada reagovati Mašinski fakultet i Univerzitet u Zenici, s obzirom na činjenicu da u sastavu svog akademskog osoblja ima profesora koji je pravosnažno presuđen za krivično djelo.

Edin Berberović je u međuvremenu postao profesor na Politehničkom fakultetu u Zenici gdje obavlja i funkciju prodekana za nastavu. Doktorirao je na Tehničkom Univerzitetu u Darmstadtu u Njemačkoj, a prema statističkim podacima iz dostupnih svjetskih baza podataka sa objavljenim naučnim radovima Edin Berberović je visoko rangiran i spada među najviše citirane profesore na Univerzitetu u Zenici.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno