Biznis

Potrošačka korpa u BiH 1.070 eura, plata 472 eura

Potrošačka korpa u BiH 1.070 eura, plata 472 eura – Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za juni 2019. godine iznosi 1.070 eura i za 27 eura je skuplja od potrošačke korpe za prethodni mjesec.

Kako navodi SSSBiH, prosječna plata isplaćena u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine za april 2019. godine iznosila je 473 eura, što je posljednji podatak koji je objavio Zavod za statistiku Federacije, i za pet eura je viša od prosječne plate isplaćene u martu 2019. godine.

Pokrivenost sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom je 44,2 posto.

Prilikom izrade sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plata isplaćena u Federaciji te minimalni troškovi života četveročlane porodice, koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Najviše novca za prehranu

Potrošačku korpu čine: prehrana – 42,8 posto, stanovanje i komunalne usluge – 14,8 posto, higijena i održavanje zdravlja – 5,6 posto, obrazovanje i kultura – 8,6 posto, odjeća i obuća – 14,3 posto, prijevoz – 6,6 posto, te održavanje domaćinstva – 7,16 posto.

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 83 artikla.

Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja, ubrojani su troškovi za osam stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki.

Izvor: Al Jazeera

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem