Politika

Potpisivanje sporazuma o predizbornoj i izbornoj saradnji između BPS – Sefer Halilović za ZDK i Demokratske stranke Dosta

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Potpisivanje sporazuma o predizbornoj i izbornoj saradnji između BPS – Sefer Halilović za ZDK i Demokratske stranke Dosta – Četvrtak, 02.08.2018.godine u prostorijama  GO i KOBPS -Sefer Halilović upriličeno je potpisivanje sporazuma o predizbornoj i izbornoj saradnji između KOBPS -Sefer Halilović i Demokkratske stranke Dosta iz Zenice.

Osnovni  razlog potpisivanja  ovog  sporazuma  je   podudarnost   PROGRAMSKIH  CILJEVA ove  dvije  stranke.

Naime , ovo nije nikakva koalicija  koja bi podrazumjevala neke značajnije obaveze patrnera, nego jedan dogovor između čelnika BPS -Sefer Halilović i njenog predsjednika Sefera Halilovića i predsjednika Demokratske stranke Dosta Admira Hrustića o predizbornoj i izbornoj saradnji. Takav dogovor čelnika dvaju stranaka, danas spuštamo na kantonalni nivo saradnje i ovim sporazumom formalizujemo.

Osnovni programski ciljevi BPS -Sefer Halilović ogledaju se kroz činjenicu da je BPS -Sefer Halilović jedinstvena državotvorna građanska stranka socijaldemokratske orijentacije , osnovana sa konačnim ciljem uspostavljanja Republike Bosne i Hercegovine na temelju odluke ZAVNOBiH-a, Platforme za rad Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine u ratnim uslovima, na osnovu međunarodnog priznanja, domaćeg i međunarodnog prava i referenduma kao volje građana, ostvarivanja načela parlamentarne demokratije, vladavine prava , ostavrivanja ljudskih sloboda, socijalne pravde, privatne svojine, afirmacije ravnopravnosti naroda i građana, uz puno poštivanje nacionalnih identiteta i zalaganja za euroatlanske  integracije i regionalni razvoj, uz poštivanje podjele vlasti na zakonodavnu , izvršnu i sudsku.

Slijedom programskih ciljeva BPS -Sefer Halilović će se , zajedno sa članovima i simpatizerima Demokratske stranke Dosta zalagati za ostvarivanje konkretnih ciljeva i zadataka kao što su:

  1. Realizacija boračke Rezolucije ( kroz usvajanje i implementiranje boračkog zakona ostvarivanje boračkog dodatka za sve učesnike oružane borbe, formiranje i konačno objavljivanje boračkog registra, ukidanje finansiranja preko 1600 boračkih udruženja, stvaranje krovnog boračkog udruženja u FBiH),

2.Povećanje minimalnih penzija za 100 KM,

3.Povećanje socijalnih primanja ( socijalna pomoć, dječiji dodatak, pomoć porodiljama i stimulisanje rađanja , pomoć  hendikepiranoj djeci , teško bolesnoj djeci i djeci sa posebnim potrebama),

4.Pravednije regulisanje naknade za nezaposlene i one koji ostanu bez posla,

5.Povećanje minimalne plate za puno radno vrijeme  na 650 KM uz određene korekcije doprinosa i davanja poslodavaca, koji bi bili stimulisani na iznos ove minimalne plate

6.Smanjenje primanja u vlasti na maksimalno 2500 KM ( izabrani parlamentarci svih nivoa, budžetski korisnici, svi u tzv. društvenom sektoru) kao i ograničenje visine primanja za direktore, rukovodice i menadžere u društvenom sektoru ( društvena i javna preduzeća)

  1. Regulisanje pitanja nagrada nadarenim i nadprosječnim studentima ( kroz novčanu pomoć, zapošljavanje nakon završetka studija, djelomično finansiranje troškova studiranja itd). Ove iste mjere treba sprovoditi i za srednjoškolsko obrazovanje uz stimulisanje deficitarnih zanimanja odnosno onih zanimanja koje traži tržište rada.

Ovo je dio pitanja , koja su taksativno navedena u tekstu sporazuma o predizbornoj i izbornoj saradnji KOBPS – Sefer Halilović ZDK-a  i Demokratske stranke Dosta. Naravno ta saradnja ima širok dijapazon i  različite mogučnosti , metode i načine  djelovanja u predizbornoj kampanji i u toku samih izbora .

PREDIZBORNE  AKTIVNOSTI  BPS- SEFER  HALILOVIĆ NA PODRUČJU ZENICE I ZDK-A

Ove   aktivnosti idu svojim tokom i planiranom dinamikom s tim da će se poduzeti sve mjere kako bi se ojačao pristup i prisustvo  BPS -Sefer Halilović kako na području grada Zenica tako i Zeničko-dobojskog kantona.

Pošto još nije zvanično počela  predizborna kampanja do tog perioda GO BPS -Sefer Halilović Zenica i KOBPS – Sefer Halilović ZDK-a će raditi na:

–  svojevrsnoj edukaciji prije svega kandidata sa područja Zenice i Zeničko-dobojskog  kantona   koji se nalaze na svim kandidatskim listama ( za sve nivoe vlasti);

– posjetama i obilasku mjesnih odbora  i povjerenika po Mjesnim zajednicama na području grada Zenica ,  i na području Zeničko-dobojskog kantona  i promovirati programske i izborne ciljeva BPS -Sefer Halilović

–  odabiru članova i simpatizera  BPS -Sefer Halilović za biračke odbore ,

–  izradi dobro isplanirane  predizborne kampanje BPS -Sefer Halilović  za područje kantona i Zenice

– organizovanju druženja i razmjeni mišljenja itd.

GO i KOBPS -Sefer Halilović Zenice i ZDK-a

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno