Biznis

Potpisani ugovori za modernizaciju puta Moštre-Visoko i izgradnju mosta u Kraljevoj Sutjesci

zdk.ba
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Potpisani ugovori za modernizaciju puta Moštre-Visoko i izgradnju mosta u Kraljevoj Sutjesci – Ministar za prostorno uređenje, promet i komunikakcije i zaštitu okoline Zeničko-dobojskog kantona Arnel Isak i direktor Kantonalne direkcije za ceste Rasim Kovač potpisali su danas sa direktorom firme “Trgošped” d.o.o. Kakanj Ahmedom Zaimovićem dva ugovora ukupne vrijednosti 1.579.475,39 KM. Ugovori su potpisani u uredu premijera ZDK Mirze Ganića.

Prvi ugovor vrijedan je 1.129.479,13 KM, sa PDV-om, a odnosi se na sanaciju i modernizaciju dijela ceste na dionici Moštre-Visoko na regionalnoj cesti R445 Kakanj-Visoko, koji je u skladu sa Godišnjim planom zaštite, održavanja, rekonstrukcije i izgradnje regionalnih cesta za 2019. godinu potpisan nakon tenderske procedure provedene u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama. Ovim projektom je predviđena sanacija pomenute dionice ceste u dužini oko 1.300 metara, a podrazumijeva modernizaciju u skladu sa najvišim standardima u ovoj oblasti gradnje.

“Ovo je jedna od najfrekventnijih saobraćajnica na području Grada Visoko. Zbog toga smo se opredijelili da izgradimo novu saobraćajnicu sa potpuno novim slojem asfalta, a ne da krpimo rupe. Radimo u interesu građana i stvaramo uslove za razvoj ovog područja, jer je dobra putna infrastruktura osnov za privredni razvoj”, kazao je premijer Ganić.

Također, potpisan je Okvirni sporazum o uslovima i načinu izvođenja radova izgradnje mosta preko rijeke Trstionice na regionalnoj cesti R466 dionica Ćatići-Kraljeva Sutjeska, u općini Kakanj. Vrijednost okvirnog sporazuma je 449.996,26 KM, sa PDV-om.

“Izgradnja ovog mosta dužine 20 metara je specifična i građevinski veoma zahtjevna, jer je potrebno da se most arhitektonski uklopi u kompleks historijskih građevina koje se nalaze u neposrednoj blizini, a to su Franjevački samostan i džamija Sultana Mehmeda Fatiha iz XV vijeka. Zbog toga će se najvećim dijelom u izgradnji mosta koristiti prirodni materijali, kao što je oblaganje ograde mosta kamenom, uz korištenje drugih autohtonih konstruktivnih elemenata i materijala”, rekao je Arnel Isak, ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK.

Press služba ZDK

zdk.ba

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno