Info

Potpisani sporazumi o realizaciji programa poticanja proljetne sjetve u ZDK

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Potpisani sporazumi o realizaciji programa poticanja proljetne sjetve u ZDK – Ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić potpisao je danas s Federalnim ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva sporazume o realizaciji programa poticanja proljetne sjetve na području ZDK-a. Iz budžeta ovog kantona za proljetnu sjetvu je izdvojeno 342.000 KM, a zajedno sa sredstvima FBiH i lokalnih zajednica, poljoprivrednicima je na raspolaganju oko 1,5 miliona KM.

Općine i gradovi ranije su proveli javni poziv za dodjelu poticaja, a subvencionirat će se nabavka sjemenskog materijala, mineralnog đubriva i zaštitnih sredstava za zasade silažnog i merkantilnog kukuruza, heljde, povrća i drugih poljoprivrednih kultura. Pravo na poticaj imaju ratari koji su upisani u registar klijenata, odnosno poljoprivrednih gazdinstava, a maksimalan iznos poticaja po aplikantu je 1.000 KM.

“Korisnici su dužni dostaviti lokalnim zajednicama dokaze o izvršenoj sjetvi i kupovini sjetvenog materijala, na osnovu čega će se vršiti isplata poticaja. Nakon što sporazume sa resornim federalnim ministarstvom potpišu svi gradovi i općine ovom kantonu, ovo ministarstvo će lokalnim zajednicama doznačiti odobrena sredstva sa nivoa ZDK-a”, rekao je ministar Bašić.

Raspodjela sredstava iz budžeta ZDK izvršena je na osnovu broja zaprimljenih aplikacija. Visokom je odobreno 70.000 KM, Tešnju i Maglaju po 50.000, Žepču 40.000, Zenici 36.324, Usori 30.000, Kaknju i Doboj Jugu po 20.000, Zavidovićima 11.000, Brezi 8.580 i Olovu 6.000.

Podrška proljetnoj sjetvi je interventna mjera Vlade ZDK za pomoć poljiprivredi, a cilj je da se dodatno podstakne proizvodnja hrane za vlastite potrebe i tržište. Pored toga, poljoprivrednicima u ovom kantonu na raspolaganju je redovni program poticaja u iznosu od 3 miliona KM.

Press služba ZDK



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno