Zenica

Potpisan Memorandum o razumijevanju između Grada Zenica i Evropske banke za obnovu i razvoj u BiH

Potpisan Memorandum o razumijevanju između Grada Zenica i Evropske banke za obnovu i razvoj u BiH – Delegacija Evropske banke za obnovu i razvoj na čelu sa Ianom Brownom direktorom Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj u BiH, posjetila je danas gradsku upravu.

Tom prilikom potpisan je Memorandum o razumijevanju između Grada Zenica i Evropske banke za obnovu i razvoj kojim je definisan okvir za unaprjeđenje i olakšavanje saradnje između potpisnica u promociji projekata u sklopu Programa zelenih gradova, što podrazumijeva podršku i sistematičan i sveobuhvatan pristup pitanju rješavanja i ublažavanja klimatskih promjena u urbanom planiranju i ulaganju u infrastrukturu.

Zenica se sve više približava Evropskoj uniji. Pristupili smo Programu zelenih gradova. Konsultanti EBRD-a koji će biti angažovani donatorskim sredstvima Austrijske vlade će nam pomoći u identificiranju svih izvora zagađenja u gradu Zenica. Zajedno ćemo raditi na pripremi prioritetnih “zelenih” projekata”, kazao je gradonačelnik Fuad Kasumović.

U cilju implementacije Programa zelenih gradova, EBRD će angažovati konsultante koji će izraditi Studiju o svim izvorima zagađenja u gradu Zenica (zagađenje zemljišta, zraka). Na osnovu rezultata Studije će biti pripremljen detaljan plan investicija prema prioritetima i pregledom troškova koje je potrebno finansirati za realizaciju projekata.

Potpisivanje ovog Memoranduma predstavlja nastavak i jačanje saradnje između EBRD-a i Grada Zenica, za koju se nadam da će se u budućnosti produbiti”, istaknuo je Ian Brown.

 

 

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem