Zenica

Potpisan memorandum o partnerskoj saradnji između MONKS i CRS Sarajevo

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Potpisan memorandum o partnerskoj saradnji između MONKS i CRS Sarajevo- Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona i Catholic Relief Services (CRS) Sarajevo, potpisali su u maju 2021. godine Memorandum o partnerskoj saradnji u cilju realizacije Projekta „PRO-Budućnost“ (Povjerenje, Razumijevanje, Odgovornost za budućnost).

PRO-Budućnost je USAID-ov projekt izgradnje mira i povjerenja među građanima i građankama svih etničkih i vjerskih grupa u Bosni i Hercegovini. Aktivnosti se provode u preko 70 općina i gradova u BiH, a projekt u kontinuitetu radi s mladima, NVO, udruženjima žena, vjerskim zajednicama i liderima, političkim liderima, obrazovnim institucijama, medijima i različitim nivoima institucija vlasti koji će zajednički doprinijeti boljem razumijevanju građana i naroda u BiH.

Osnovni cilj Projekata „PRO-Budućnost“ je da zajedno s ključnim akterima iz obrazovnog, vjerskog, političkog i medijskog diskursa, razvija nove i unapređuje postojeće pristupe u oblasti izgradnje trajnog i održivog mira, a u skladu s principima Platforme za mir.

Provođenje navedenog projekta planirano je kroz edukaciju nastavnog kadra srednjih škola Zeničko-dobojskog kantona za mirovno obrazovanje, zatim, kroz podršku stručnim aktivima nastavnika, stručnim saradnicima i menadžmentu škola. Planirano je učešće škola sa iskustvima iz inkluzivne prakse na završnim konferencijama i predstavljanje primjera dobre prakse, te podršku ostalim članovima inkluzivnog tima tokom primjene naučenog u praksi kroz savjetodavni rad.

Uvažavajući činjenicu da su nastavnici nosioci  promjena u odgojno-obrazovnom procesu i da se kontinuirano stručno usavršavaju kako bi što uspješnije kod učenika poticali razvoj ključnih kompetencija za cjeloživotno učenje, planirane aktivnosti su još jedna u nizu aktivnosti Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona i Pedagoškog zavoda Zenica, koje su usmjerene na pružanje što kvalitetnijeg odgovora na  izazove s kojima se danas suočava naš obrazovni sistem i društvo u cjelini.

O svim provedenim aktivnostima, kao i o rezultatima projektnih aktivnosti, Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona će blagovremeno obavještavati javnost Zeničko-dobojskog kantona i profesionalce zaposlene u osnovnim i srednjim školama na području Zeničko-dobojskog kantona.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno