Biznis

Poslovna statistika: Industrija i turizam u BiH bilježe rast

Podijeli ovu vijest:

Prema objavljenim izvještajima Agencije za statistiku BiH, promet industrije u BiH ostvaruje rast na domaćem i stalnom tržištu a čini se i kako se sektor turizma oporavlja u odnosu na 2021. godinu.

Baz obzira na sve izazove sa kojima se suočavaju privrednici i poduzetnici u našoj zemlji, kako zbog nefleksibilnosti domaćeg zakonodavstva tako i zbog trenutnih tektonskih poremećaja na tržištima širom svijeta, zvanični statistički podaci pokazuju da postoji razlog za optimizam.

Ukupan promet industrije u BiH u martu 2022. godine u poređenju sa februarom ostvario je rast od 7,4 posto. U istom periodu na domaćem tržištu zabilježen je rast od 6,4 posto i na stalnom tržištu od 8,3 posto, podaci su izvještaja Poslovne statistike Agencije za statistiku BiH.

PROČITAJTE I:   Snažan skok bh. izvoza na startu godine, s regionom imamo suficit

U odnosu na ukupan promet industrije u 2021. godine za mjesec mart, promet u trećem mjesecu ove godine bilježi rast za 38,2 posto. Promet netrajnih proizvoda veći je za 7 posto, energije za 4,9 posto dok je ukupan promet trajnih proizvoda veći za 0,2 posto.

Promet energije u martu 2022. godine veći je za 65, 8 posto u donosu na isti period prošle godine.

“Kratkoročni poslovni pokazatelj – indeks prometa industrije može se koristiti kao pokazatelj razvoja tržišta industrijskih proizvoda i usluga proizvedenih i prodatih unutar ndustrije”, navedeno je u saopćenju Agencije za statistiku BiH.

Indeksima prometa industrije na domaćem tržištu mjeri se mjesečno kretanje industrijskog prometa/prodaje koji su ostvarila lokalna industrijska preduzeća. Rezultati se objavljuju za prethodni (referentni) mjesec.

PROČITAJTE I:   Prosječna plata u BiH u martu dostigla 1.092 KM

Turizam u oporavku

Bh. turistički djelatnici u martu ove godine su ostvarili 12,3 posto više posjeta što je za čak 97,5 posto više u odnosu na mart 2021. godine. U tom broju nešto više od polovine noćenja imaju strani turisti. Najviše su nas posjećivali turisti iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Turske, Njemačke i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

“Što se tiče dužine boravka stranih turista u našoj zemlji, na prvom mjestu je Kina sa prosječnim zadržavanjem 3,2 noći, Kuvajt sa 3,1 noći, Katar sa 3,0 noći, Slovačka sa 2,9 noći i Mađarska sa 2,8 noći”, navode iz Agencije za statistiku BiH.

Stopa iskorištenosti soba iznosila je 20 posto a najveći broj noćenja ostvaren je u smještajnim objektima hotela.

Autor: klix.ba

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010