Info

Poslovna carstva na temeljima dugova prema državi

Poslovna carstva na temeljima dugova prema državi
Poslovna carstva na temeljima dugova prema državi
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Poslovna carstva na temeljima dugova prema državi- Dugovanja kladionica u Federaciji BiH na osnovu poreza iznose gotovo 50 miliona km. Najveći dužnik među vlasnicima kladionica, a ujedno i jedan od javećih dužnika među poreznim obveznicima u FBIH jeste kladionica Derby Bet Shop, čiji je vlasnik Dinko Slezak, piše Faktor.
Ova kladionica zaključno sa junom obe godine Federaciji duguje 21.944.703 KM. Nju po dugovanjima slijedi kladionica Intersport iz Mostara koja duguje 18.832.017 KM.

Dugovanja na osnovu poreza u nešto nižim iznosima, odnose se i na kladionice koje i danas posluju, stvaraju ogroman profit njihovim vlasnicima te se oštro protive novim zakonskim rješenjima koje se tiču oporezivanja igara na sreću.

Pa tako kladionica Premier World Sport iz Čitluka duguje 199.622 KM na osnovu poreza, Sport plus iz Novog Travnika duguje Federaciji 57.769 KM, dok Formula iz Posušja ima dugovanje u iznosu od 86.997 KM.

Upravo su vlasnici ovih kladionica među najvećim protivnicima konačnog usvajanja novog Zakona o igrama na sreću. Podršku u tome imaju u zastupnicima HDZ-a BIH u Parlementu FBIH ali i u predsjedniku Parlamenta FBIH Marinku Čavari.

Slezak svojevremeno imovinu založio za Čovićevu slobodu

Dinko Dika Slezak i danas slovi za jednog od najbogatijih državljana BiH. Svoje poslovno carstvo održava i nadograđuje unosnim poslovima u građevinskom i ugostiteljskom sekoru, a u tome ga, očigledno, ne spriječavaju ranije spomenuta dugovanja. Svakako mu ne škode i dobre privatno-poslovne veze sa političkim zvaničnicima HDZ-a ( BiH) i člana Predsjedništva BiH, Dragana Čovića. Upravo je Slezak bio jedan od onih koji su 2006.godine založili svoju imovinu kako bi Čović bio pušten iz zatvora. Predsjednik HDZ-a BiH u konačnici je oslobođen optužbi za zloupotrebu položaja i ovlasti, korupcije i drugih sličnih kaznenih djela u vrijeme kada je bio ministar finansija FBIH, a Slezakovi građevinski poslovni projekti u Mostaru su, slučajno ili ne, procvjetali.

(Vijesti.ba)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno