Biznis

Poslovi koje će raditi roboti

Ako je vaš posao na ovom popisu, do 2020. bi vas mogao zamijeniti robot
Ako je vaš posao na ovom popisu, do 2020. bi vas mogao zamijeniti robot
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Poslovi koje će raditi roboti- Roboti će početi masovno zamjenjivati ljudsku radnu snagu puno ranije nego što se to očekivali – već 2020. godine, pokazuje izvješće KEIS-a – Korejske informativne službe za zapošljavanje.

Napredak u razvoju robotike i računarstva koji bilježimo posljednjih godina, upućuje na to da bi roboti uskoro mogli postati dovoljno “pametni” za obavljanje mnogih poslova.

Roboti već sada zauzimaju svoje mjesto u mnogim tvornicama, a napredak tehnologije upućuje na to da bi čak nekoliko stotina različitih vrsta poslova mogla zauzeti “umjetna inteligencija”.

Najugroženija su radna mjesta na kojima se ponavljaju rutinski zadaci, te su u izvješću na vrhu ljestvice smještena zanimanja:

1. Građevinski radnik

2. Mesar

3. Zaštitar

4. Dostavljač

5. Čistač

6. Tvornički radnik

7. Porezni administrator

8. Čistač ulica

S druge strane, za sada nisu ugroženi poslovi u kojima je potreban veći stupanj kreativnosti poput umjetnika, fotografa, pisaca, kompozitora i glazbenika, vizažista, modnih dizajnera, pjevača i glumaca.

Ljudi neće morati raditi teške fizičke poslove

Iako bi “robotizacija” mogla privremeno uzdrmati tržište rada, stručnjaci smatraju da će ovakav trend dugoročno imati pozitivne učinke, jer će ljude odmaknuti od teških fizičkih poslova, dok će donošenje odluka i dalje biti zadatak ljudi.

“To je korisno za ljude, jer možemo izbjeći težak fizički rad i koncentrirati se na ono što je važnije – donošenje odluka”, kaže Park Ka-Yeul, istraživač KEIS-a.

Prema ranije objavljenim procjenama Svjetskog gospodarskog foruma za 15 vodećih zemalja svijeta, robotizacija i uvođenje umjetne inteligencije koja bi zamijenila ljudsku radnu snagu mogli bi u sljedećih pet godina rezultirati gubitkom više od pet milijuna poslova.

Prema njihovim procjenama, dva milijuna poslova bit će otvoreno, dok će 7,1 milijun radnih mjesta zamijeniti tehnološka rješenja, ili će postati nepotrebna.

To će dovesti do velikih promjena na tržištu rada pa će čak 65 posto današnjih osnovnoškolaca, raditi u zanimanjima koja sada ne postoje.

manager.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno