Biznis

Poslodavcima u BiH sve teže da nađu kvalifikovanu radnu snagu

Poslodavcima u BiH sve teže da nađu kvalifikovanu radnu snagu – Iako smo zemlja sa više od 470 hiljada nezaposlenih, poslodavcima je sve teže da nađu kvalifikovanu radnu snagu.

Međunarodne institucije u tome su vidjele priliku da pomognu nezaposlenim osobama, ali i obrazovnom sektoru da zajedničkim snagama nastupe na poslovnom tržištu. Međunarodna organizacija rada, uz pomoć Evropske unije, pokrenula je projekt da se u lokalnim zajednicama zajedničkim snagama pomogne nezaposlenim osobama da se prekvalifikuju za zanimanja za koja postoji potražnja na tržištu rada, ali i obrazovnom sektoru da stvori praktične uslove da bi mogao educirati generacije koje dolaze.

Plan je da kroz procese prekvalifikacije prođe 2000 osoba a za njih minimalno 627 siguran je posao.

“U nekim školama smo nabavili opremu za kuhare i konobare, kao što smo radili u Čapljini. U nekim školama nabavljamo opremu za savremeni proces zavarivanja, također i za poljoprivredne aktivnosti. Ali osim tog hardverskog procesa, postoji i softverska komponenta, gdje se ta lica obučavaju”, objašnjava Džemal Hodžić, koordinator u ILO-u.

Drvoprerađivački, metalski i IT sektor su samo neka zanimanja za koja postoji veća potražnja nego što ima kvalificirane radne snage.

Primjerice, za drvoprerađivački sektor trenutno postoji veliko zanimanje. U toku je postupak stečaja i prodaja imovine Konjuha iz Živinica, što otvara mogućnost za zapošljavanje postojećeg i dodatnog kadra.

Poduzetnici vide priliku i u Zavidovićima pa se i očekuje rješavanje pitanja Krivaje u ovom gradu. Poslodavci ističu da ih država mora pratiti kroz rasterećenje nameta da bi kvalificiranoj radnoj snazi omogućili veću zaradu, a time ih zadržali u našoj zemlji.

“Imamo puno slabiju tehnologiju, zastrajelu tehnologiju. Ukoliko nemamo još stručne i kvalifikovane radnike, onda mi nemamo nikakvu šansu da se sa jeftinim proizvodom plasiramo na tržište Evrope. Nema više tržišta kantona ili entiteta. Svakom ozbiljnom privredniku je tržište BiH, pa čak i bivše Jugoslavije – malo”, upozorava Mladen Pandurević, direktor Udruženja poslodavaca FBiH.

Srbija uvodi dualno obrazovanje, u Hrvatskoj je reforma obrazovanja postala prvorazredno političko pitanje – gdje HNS, članica vladajuće koalicije, uslovljava učešće u Vladi reformom i unapređenjem obrazovanja.

U našoj zemlji, o tome se malo ili nimalo ne govori – preče su neke druge teme, koje nas, umjesto naprijed, vraćaju u prošlost.

Federalna.ba

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem