Biznis

Poslodavci će shodno vlastitim potrebama prekvalifikovati radnu snagu sa evidencije biroa za zapošljavanje

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Poslodavci će shodno vlastitim potrebama prekvalifikovati radnu snagu sa evidencije biroa za zapošljavanje – U utorak 29.06.2021. godine u Mostaru je održana Konferencija „Obrazovanje odraslih za potrebe BiH tržišta rada“. Konferencija je održana u okviru projekta „Izgradnja standarda kvaliteta u obrazovanju odraslih kantonalnih privrednih komora“ koji implementiraju Fondacija Helvetas Moja budućnost, u saradnji s privrednim komorama Kantona Sarajevo, Zeničko-dobojskog kantona i Tuzlanskog kantona, te Federalnim zavodom za zapošljavanje. Glavni cilj ovog projekta je da se kroz obuku odraslih za deficitarna zanimanja izgrade kapaciteti komorskog sistema za obrazovanje odraslih osoba za potrebe tržišta rada, kao i pružanje nove usluge kompanijama članicama Komore. Na Konferenciji su prezentirani: dosadašnji rezultati projekta, istraživanje potreba tržišta rada, kao i priprema novih programa obuke, odnosno standarda u obuci odraslih.

“Poslodavci traže radnu snagu koja će nakon završenog školovanja odmah ući u tržište rada sa svim kvalifikacijama, s obzirom na to da nemamo takvu situaciju, javila se potreba da se radna snaga koja se nalazi na zavodu za zapošljavanje osposobi za ulazak na tržište rada. Cilj je prevesti osobu iz statusa nezaposlene u zaposlenu, a da bi im pomogli u tom procesu onda se između ostalog rade i prekvalifikacije i osposobljavanje. Širok je spektar zanimanja gdje se traži stručnost i osposobljenost, a projekti i aktivnosti koji idu u tom smjeru otvaraju vrata nezaposlenim osobama i poslodavcima da riješe svoj problem”, istakla je na Konferenciji direktorica Federalnog Zavoda za zapošljavanje Helena Lončar.

Imajući u vidu da je obrazovanje odraslih zakonski regulirano na nivou kantona u FBiH, odnosno na nivou Republike Srpske, u okviru projekta je pripremljena i „Analiza oblika, organizacije i pravnih aspekata obrazovanja odraslih u Kantonu Sarajevu, Zeničko-dobojskom kantonu, Tuzlanskom kantonu i Republici Srpskoj“. Glavni nalazi Analize također su prezentirani na Konferenciji.

“Analiza je pokazala da se u suštini u četiri kantona dosta razlikuje zakonodavni okvir. Prije svega je analiza bila usmjerena ka davanju preporuka odraslim za tržište rada jer samo obrazovanje odraslih je dosta širi pojam, a mi smo radili analizu koja je dala rezultate i usmjerena je ka obrazovanju odraslih za tržište rada. Sami zaključci idu u smjeru da je potrebno uključiti privatni sektor i izvršiti harmonizaciju samog zakonodavnog okvira kako bi obrazovni ishodi bili usklađeni s potrebama tržišta rada”, tokom svog obraćanja naglasio je voditelj projekta ispred Fondacije Helvetas Moja budućnost Halko Basarić te je dodao kako je projekt namijenjen za mlade osobe do 35 godina, međutim zbog potreba kompanija za radnom snagom starosna dob ne predstavlja prepreku već se fokus stavlja na stjecanje vještina i znanja koje osoba ima, jer je to ono što zanima poslodavce.

Prisutnima se obratila i predsjednica Privredne komore Zeničko- dobojskog kantona Diana Babić, koja je istakla da Privredna komora ZDK u saradnji sa Fondacijom Helvetas Moja Budućnost već dugi niz godina uspješno implementira projekte u oblasti srednjeg stručnog obrazovanja i aktivnih mjera zapošljavanja. Obuka i zapošljavanje na području ZDK su finansirani od strane Federalnog zavoda za zapošljavanje, Vlade ZDK putem Minstarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ZDK i Fondacije Helvetas Moja Budućnost. Naglasila je da se u skladu sa potrebama kompanija sa područja Zeničko-dobojskog kantona kreiraju programi obuke za zanimanja koja su deficitarna i u skladu sa zahtjevima privrede sa područja ovog kantona. Kompletan projekat se implementira uz stručni nadzor Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK i Pedagoškog zavoda.

Sa područja Zeničko-dobojskog kantona, Konferenciji su prisustvovali, pored predstavnika Privredne komore Zeničko-dobojskog kantona, i predstavnici Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, Pedagoškog zavoda i Službe za zapošljavanje ZDK.

U okviru implementacije „Izgradnja standarda kvaliteta u obrazovanju odraslih kantonalnih privrednih komora“, pripremljeno je pet novih programa obuke na osnovu inputa kompanija. Obuke će proći preko 100 nezaposlenih osoba sa evidencije biroa na području Kantona Sarajevo, Zeničko-dobojskog i Tuzlanskog kantona i to za slijedeća zanimanja: CNC operater, šivač, plastičar, zidar i armirač. Istovremeno, kantonalne privredne komore su prošle kroz više radionica gdje je unaprijeđen kapacitet samih komora da mogu samostalno provoditi programe obuke.

Najvažnije pitanje na koje je konferencija ponudila odgovor jeste i pitanje uključenosti privrede u process obrazovanja odraslih, počevši od definisanja potreba privrede, pa do samog provođenja obuke. Samo uključivanjem privrede moguće je osigurati da su obrazovni programi relevantni na tržištu rada, ali i da se sam proces osposobljavanja nezaposlenih osoba rezultira s novim zapošljavanjem.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno