Nogomet

Posljednja prilika za spas simbola Zenice!

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Posljednja prilika za spas simbola Zenice! – Prije tačno dvije godine, organizovali smo svečanu akademiju „70 godina čeličnog ponosa“povodom sedam decenija postojanja našeg „starca“. U tim momentima vladala je sumorna atmosfera oko kluba (LINK) i mislili smo da ne može biti gore od tadašnjeg stanja, ali nakon spomenutog dešavanja osjetili su se znakovi nade te da se možda i nazire dizanje kluba iz pepela. Međutim, danas, 16. juna 2017. godine za 72. rođendan NK Čelik Zenica, svi zajedno smo bliže organizaciji komemorativnog skupa u čast kluba nego organizaciji sjednice Skupštine koja se već trebala prije 5 dana održati da su političari ispunili svoja obećanja. (LINK)

Članovi Upravnog odbora NK Čelik Zenica su tokom jučerašnjeg dana podnijeli ostavke 20-ak dana prije isteka svog mandata, jer su dovedeni u bezizlaznu situaciju. Igrači i treneri su odlazili skoro svaki dan, nisu imali naznaku kada će se stvoriti uslovi za održavanje sjednice Skupštine, a navedenom klupskom organu, kao i NGG „Za Čelik“ te njenim članovima koji su podnijeli ostavke na sve pozicije u klubu, gradonačelnik g. Kasumović postavlja nove zahtjeve! I još se dotični pita u svom posljednjem saopštenju na Facebooku, da li zaključci Radne grupe Inicijativnog odbora podrazumijevaju reprogram kompletnog duga ili „samo“ duga prema Poreznoj upravi FBiH, pa iako je čak i učestvovao u pregovorima sa Poreznom upravom na tu temu. Ovakvi pokušaji spinovanja vrijeđaju inteligenciju svih građana Zenice, navijača i simpatizera kluba koji su dali svoj doprinos u borbi za ozdravljenje simbola Zenice!

Gradonačelnik se pokazao kao najveći kočničar potpisivanja reprograma duga prema Poreznoj upravi FBiH iako je svoje obećanje potpisao crno na bijelo u memorandumu sa NGG „Za Čelik“ i UG „Robijaši 1988“ (LINK), ali i ne obazirući se na to što je njegov savjetnik g. Mujkić potpisao izvještaj Radne grupe Inicijativnog odbora (LINK) zajedno sa predsjedavajućom Gradskog vijeća gđom Sanjom Renić. Kreirao je situaciju da klub nema uslove za održavanje Skupštine, jer neće biti kandidata za pozicije u Upravnom i Nadzornom odboru bez ispunjenja tog obećanja za reprogram duga pošto niko ne želi biti dio kluba koji nestaje naočigled svih nas. Sada je već upitno da li će kandidata biti i u slučaju da se potpiše reprogram s obzirom na stvorenu negativnu atmosferu oko kluba, pa iako su udareni zdravi temelji kluba. Pitamo se da li je sve bilo uzalud?!

Nakon čekanja budžeta Grada, nuđenja referenduma, uslovljavanja opstankom u Premijer ligi, nuđenja opcije dirigovanog stečaja i novog kluba, a zatim i negiranja legitimiteta sada već bivšeg Upravnog odbora i uslovljavanja novim Upravnim odborom, te iako je sam kreirao takve uslove da se isti ne može trenutno izabrati, sada zahtijeva dugoročni plan, kojeg se budući Upravni odbor ne bi uopšte morao pridržavati što predstavlja još jedan u nizu apsurdnih zahtjeva! Grad ima 50-ak puta veći budžet od kluba i nosi se s puno većim dugovanjima, ali gradonačelnik nije iznio svoj plan rada Gradskom vijeću niti za ovu godinu, a kamoli za cijeli mandat no od Upravnog odbora kluba traži dugoročni plan za 10 godina. Ovo je samo pokazatelj gradonačelnikovog neozbiljnog pristupa prema NK Čelik Zenica kojeg koristi kao sredstvo za politiziranje te za svoje razne „igre“, pa se tako ovaj put odlučio da postavlja još jedan nerealan i apsurdan zahtjev u skladu s problemom kojeg je upravo on kreirao!

Moramo naglasiti da su prijedlozi rješenja već prezentovani u izvještaju Radne grupe Inicijativnog odbora za koje je i gradonačelnik g. Kasumović na sastanku u Gradskoj upravi sa Upravnim odborom kluba i članovima NGG “Za Čelik”, a koji se održao 23. marta 2017. godine, rekao da su mu prihvatljivi.

Međutim, tada je uslovio ispunjavanje svojih obećanja za reprogram duga opstankom u Premijer ligi. Ipak, to obećanje koje je u suštini od početka predstavljalo uslov za oporavak kluba gradonačelnik nije ispunio već je politizirao, odugovlačio te na taj način doveo klub u očajnu situaciju. Kako dotični ne bi slučajno više bio u dilemi dok bude smišljao nove izgovore, uslove i zahtjeve, ponovit ćemo po ko zna koji put da reprogram podrazumijeva vraćanje glavnice dugovanja prema Poreznoj upravi FBiH.

Grad Zenica može veoma lako riješiti glavninu problema kluba da postoji politička volja, jer bi rješavanjem reprograma duga prema Poreznoj upravi FBiH odnosno otplaćivanjem glavnice duga (2.6 miliona KM) u narednih 10 godina uz otpis kamate i otpisom dugovanja prema javnim preduzećima riješio cca 10.5 miliona KM klupskog duga prema evidenciji klupskog knjigovodstva. Navedene radnje bi sigurno skinule veći dio tereta s NK Čelik Zenica, koje su već do sada po obećanjima političara davno trebale biti izvršene. Bez obzira koji Upravni odbor upravlja klubom, dugovanja po navedenim stavkama su jednaka, a zahtjevi prema Gradu ostaju nepromjenjeni, jer idu u skladu sa opstankom kluba kao pravnog lica i njegovim dugoročnim ciljevima. U slučaju da Grad usvoji zahtjeve Radne grupe Inicijativnog odbora, klubu ostaje cca 1.8 miliona KM realnog duga što opet spada na povjerioce s kojima se može dogovoriti. (LINK) Stoga, Grad Zenica posjeduje zaključke Radne grupe Inicijativnog odbora, gradonačelnik je obećao spasiti klub i zato g. Kasumoviću ne znamo šta više čekate osim što se igrate „odbojke“ sa fudbalskim klubom i konstantno pokušavate prebaciti odgovornost na nekog drugog za vaše učinjene greške, a što vam očito ne ide od ruke.

Na sjednici Gradskog vijeća koja će se održati 22. juna 2017. godine bit će posljednja prilikada Grad Zenica i Gradsko vijeće konkretno riješe pitanje reprograma duga prema Poreznoj upravi FBiH i ostale zahtjeve Radne grupe Inicijativnog odbora koji su neophodni za nastavak funkcionisanja kluba!

Čestitamo ti voljeni, jedini i nezamjenjivi starČe 72. rođendan i da svaki novi rođendan bude u znatno ljepšoj atmosferi, jer ne možemo ni zamisliti Zenicu bez svog Čelika, a vama gradonačelniče g. Kasumoviću i ostalim političarima poručujemo da ispunite svoja obećanja. Obećali ste spasiti simbol Zenice, posjedujete političku moć da to učinite i zato više ne smije biti izgovora!Učinite to kako bi Čelik sačuvao neprocjenjivu tradiciju i svoj brend po kojima je nadaleko prepoznatljiva Zenica!

„Ili ste dio problema ili dio rješenja.“ – Eldridge Cleaver

zacelik.org



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno