Naše

Poslije protesta: Ko je kriv? Svi su krivi!

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

POSLIJE PROTESTA, ŠTA SE DESILO, KO JE KRIV: SVI SU KRIVI!

Imam potrebu da se osvrnem na današnji protestni skup prosvjetnih radnika koji su se okupili ispred zgrade Općine, danas (petak, 02.08.2019.) i digli svoj glas protiv svih vrsta ponižavanja od strane svih institucija koje su nadležne, ili djelimično nadležne za našu problematiku. Pozvao sam preko društvenih mreža sve nezadovoljne prosvjetne radnike kojih se tiče problematika vezana za konkursnu proceduru. Ispred Općine sam zapalio svijeću i stavio je na diplomu što simbolizira grob u koji nas (prosvjetne radnike, akademske građane) guraju pomenute institucije. Blizu stotinjak prisutnih je saslušalo moje obraćanje gdje sam se odmah na početku ogradio od bilo kakvog političkog utjecaja, te da svi koji su tu iz nekog političkog razloga nisu dobrodošli. U nastavku sam pročitao dio pisma koje sam napisao i poslao gosp. Gradonačelniku na dan kada su izašli konkursi u Našoj riječi (utorak, 30.07.) u kojem sam naveo problematiku koja tišti građane Zenice koji se moraju svake godine prijavljivati na konkurse, s tim da od ove godine svu silnu dokumentaciju moraju i plaćati. Do danas nisam dobio nikakav odgovor, a u pismu sam naveo da u slučaju da se ne ispoštuje zahtjev za ukidanjem taksi, namjeravam napraviti jedan vid protestnog performansa. Od načelnika, nažalost, nisam dobio nikakvo pojašnjenje koje je poslije iznio u općinskoj sali nakon što nas je pozvao s ciljem da nam se obrati nakon skupa.
Naš zahtjev je bio: UKIDANJE TAKSI PRI OVJERI DOKUMENTACIJE KOJA NAM JE POTREBNA DA BI SE PRIJAVILI NA KONKURSE ZA POSAO.
Meni je žao što se Gradonačelnik tu prepoznao kao jedini na koga se cilja kao odgovornog, nama to nije bio cilj, i od samog početka smo to naglašavali. Ja sam u pismu koje sam prethodno poslao napisao samo jedno pitanje i tražio obrazloženje: „Zašto?“. Onaj ko je nadležan za famozni član 13. (da li Gradsko vijeće što ga je donijelo, ili Gradska uprava što ga je eventualno pogrešno protumačila) nama nije ni važno. I Gradskoj upravi i Gradskom vijeću je adresa zgrada Općine, pa smatram da smo bili na pravom mjestu kako bi iskazali svoje demokratsko pravo na protest protiv nepotrebnih i po egzistenciju ugrožavajućih nameta.
Ono što se dešavalo u sali Općine kada smo pozvani na razgovor je priča za sebe. Prvo smo okarakterisani kao da smo „izmanipulisani“ i „da nas je neko ovamo poslao“. Tačno tako, ovamo nas je poslao očaj i poniženja koja svakodnevno trpe prosvjetni radnici u periodu kada izlaze konkursi. Gradonačelnik nam je odmah na početku sugerisao da smo na krivom mjestu, te da se obratimo Kantonu za ovu problematiku, jer oni su krivi za ovu komplikovanu konkursnu proceduru. Ovdje bih se u potpunosti složio s njim i tačno je da nas godinama vladajuća koalicija u Kantonu ponižava i omalovažava nametanjem i bespotrebnim komplikovanjem pri provođenju konkursne procedure. Namjeravamo uputiti zahtjev Ministarstvu za apsolutno pojednostavljenje konkursne procedure, a ako ne dobijemo obećanje da će se to desiti u razumnom roku, vjerovatno će uslijediti protest ispred te institucije. Međutim, ovdje se trenutno nije radilo o tome (iako je to veliki problem koji su prosvjetni radnici do sada prešutno prihvaćali i gutali jer ih nije „udaralo po džepu“, pa su nevoljko pristajali na sve to), nego se ovdje radi o udaru na egzistenciju nametanjem plaćanja taksi za ovjere, i to je kap koja je prelila čašu. Podsjećam da preko 200KM jedan prosvjetni radnik u Zenici treba izdvojiti da bi se ove godine prijavio na konkurse, ili je u suprotnom primoran ići u druge gradove i kantone, plaćati prevoz da bi tamo ovjerio besplatno, pri tome nema garancije da će se uspjeti zaposliti.
Ko je ovdje kriv?
Krenut ću redom:
1. Kanton, u čijoj su nadležnosti prosvjetni radnici, odn. kantonalna vlast je glavni krivac sve ove godine što se nije udostojila donijeti određene zakone / pravilnike koji bi u potpunosti olakšali zaposlenje prosvjetnih radnika, nego insistirala na besmislenoj i komplikovanoj proceduri. Ne treba previše biti pametan da se iznađe rješenje za ovu problematiku, u 21. stoljeću kada se u svijetu sve odvija u cyber prostoru i elektronski, mi smo primorani da ogromnu količinu papira/dokumenata svake godine šaljemo i ovjeravamo.
2. Gradsko vijeće – koje je (po riječima Gradonačelnika koji je to i javno rekao) krivo što nije donijelo ispravnu odluku u Pravilniku iz marta 2019. Gradonačelnik je pozvao u salu Selvera Kelešturu, pravnika, koji je odgovoran za tumačenje famoznog člana 13. U slučaju da ovo nije tačno, što se može pročitati u medijima kao reakcija iz vladajuće koalicije Gradskog vijeća, Gradsko vijeće je krivo što je šutjelo i nije na vrijeme upozorilo na ovu problematiku, pa da se stigne sve ispraviti na vrijeme.
3. Gradska uprava – kriva je jer (u slučaju da je tačno to kako su Gradonačelnik i pravnik Keleštura protumačili član 13.) su šutjeli i nisu na vrijeme odreagovali da se izvrši pritisak da se sporni član ispravi a građanima u čijoj su službi olakša život. U slučaju da je Gradska uprava pogrešno protumačila sporni član, krivnju u tom slučaju ne treba ni obrazlagati. Dalje, Gradska uprava je kriva, i ovdje nema nikakve dileme, što šalter sala Općine Zenica nije organizovana kako treba. Pored toga, o neljubaznosti službenika koji rade na jednom takvom javnom mjestu mnogo je svjedočenja onih koji su bar jednom kročili u šalter salu (čast izuzecima). Gradska uprava je trebala da ima više sluha za svoje građane i trebala je znati (a znaju to svi) kada je to vrijeme ovjera prosvjetnih radnika i da ne dozvoli da u tom periodu glavna šefica šalter sale, kao i njena pomoćnica uzimaju godišnji odmor, pa građani nemaju kome uputiti žalbu na rad sale za ovjere. Kada je jedna naša kolegica s današnjeg skupa postavila pitanje Gradonačelniku o toj problematici, njegov odgovor je bio da one po zakonu imaju pravo ići na godišnji, i to obje u isto vrijeme. Da, ovdje se ne radi o zakonu, nego o ljudskosti i suosjećanju prema svojim građanima koju smo očekivali od svoje Gradske uprave, u svom gradu.
Da zaključim, ja nisam ni pravnik, niti političar, tako da ja tumačiti ovaj članu neću, ali logika koja se nameće sama po sebi glasi: koja god solucija da na kraju bude vezana za tumačenje spornog člana 13. – SVI SU KRIVI! Oni koji su ga donijeli, kao i oni koji nisu dovoljno reagovali na njegovu eventualnu izmjenu.
Današnji skup ne donosi političke bodove nikome, nemojte se oblizivati uzalud. Svi ste krivi, svi ste zapustili ovu ugroženu kategoriju društva, ne samo nas koji se prijavljujemo na konkurse na određeno radno vrijeme, nego i onih koji rade na neodređeno.
Želio bih se zahvaliti svima koji su danas došli i ponašali se dostojanstveno, te održali možda i najvažniju lekciju u životu: „Školski rad: PROTEST!“, a za domaću zadaću vam ostaje da napišete: „Doživljaj iz sale Općine Zenica“ i podijelite istinu.

Vernes Subašić

autor je jedan od organizatora skupa



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno