Politika

Posjeta Zukana Heleza romskim naseljima Banlozi i Kanal

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Posjeta Zukana Heleza romskim naseljima Banlozi i Kanal –  Danas je za zeničke Rome historijski dan – u organizaciji Udruženja nacionalnih manjina iz Zenice gdin Zukan Helez, kandidat za Predstavnički dom u Parlamentarnoj skupštini BiH ispred SDP-a, posjetio je zenička romska naselja na lokalitetu Banloza i Kanala i ovo je prva posjeta jednog visokog zvaničnika romskoj zajednici grada Zenice u poslijeratnom periodu.

Ovom prilikom gdin Zukan Helez i UNM Zenica zahvalili su se zeničkim Romima na toploj dobrodošlici, te su predstavili Romski plan 4, koji je osmislio stručni tim UNM Zenica predvođen pravnim savjetnikom UNM Zenica gdinom Emirom Abduzaimovićem, a koji je podržao gdin Zukan Helez. Ovim planom predviđeno je da svi Romi koji nemaju nikakva stalna primanja po bilo kojem osnovu dobiju jednu vrstu dodatka, tzv. Romski dodatak, a koji bi zadovoljavao osnovne životne potrebe, te izgradnju zgrada za socijalno stanovanje za Rome iz Banloza i Kanala i to do kraja naredne 2019. godine. Također, ovim planom predviđeno je i da svi Romi konačno dobiju pravo na zdravstveno osiguranje, te pokretanje programa vanrednog osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja.

Svi ovi nabrojani ciljevi koji su navedeni u ovome planu sadržani su i u programskim ciljevima SDP-a, a zenički Romi svoju podršku odlučili su ukazati gdinu Zukanu Helezu iz razloga što je u svome dosadašnjem radu opravdao ukazano povjerenje boračke populacije i svih ostalih glasača.

Ovom prilikom gdin Zukan Helez zeničkim Romima obećao je i da će odmah po formiranju novog saziva u Predstavničkom domu Parlamenta BiH zatražiti izvještaje nadležnih organa o novcu koji se sa nivoa države BiH transferisao za zeničke Rome, a za koji nije vidljivo gdje je utrošen.

Posjeta je trajala skoro tri sata i izašla je iz okvira predviđenog protokola, jer su svi zenički Romi iskazali želju da se uslikaju sa gdinom Helezom, te da mu predstave svoje probleme, ali i da izraze nadu i svoje povjerenje u njega i njegovu politiku, koja će konačno i zeničkim Romima donjeti dugo očekivanu socijalnu jednakost sa svim ostalim građanima BiH.

PRESS CENTAR UNM ZENICA – UDRUŽENJE NACIONALNIH MANJINA ZENICA – M.S. SERDAREVIĆA BROJ 2  ZENICA

 

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno