Info

Posjeta Bošnjacima u gradu Sisak

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

BOŠNJACI U GRADU SISAK- DOBRA SARADNJA SA GRADSKOM UPRAVOM- DRUŠTVENI AKTIVIZAM BOŠNJAKA MOSTOVI PRIJATELJSTVA

Tokom boravka u gradu Sisak zahvaljujući našem domaćinu i prijatelju Šabanu Kadriću saznali smo mnogo o Bošnjacima iz Siska, i aktivnostima koje su do sada realizovane, a koje su bitne za položaj Bošnjaka u Sisku.

Šaban Kadrić 32 godine živi, i aktivno radi i djeluje u Sisku. Šetnjom kroz Sisak upoznao nas je sa historijom Siska.

Sisak kao industrijski grad privukao je veliki broj Bošnjaka iz Bosne i Hercegovine, posebno njezinog zapadnog dijela, Unsko-sanskog kantona koji graniči sa Sisačko-Moslavačkom županijom.

Bošnjaci se zapošljavaju najviše u sisačkoj Željezari te u nekoliko industrijskih firmi.

Prvi dan posjete imali smo sastanak sa gradonačelnicom Siska Kristinom Ivić Baniček sa kojom smo imali ugodan i konstruktivan sastanak na kojem smo se dogovorili da ćemo raditi na zajedničkim projektima i aktivnostima kojima će se promovisati prijateljstvo i partnerstvo.
Gradonačelnica Siska već godinama podržava aktivnosti bošnjačkih institucija koje su aktivne u gradu Sisak.

Poslije džuma namaza koje smo klanjali u prelijepoj džamiji Islamskog kulturnog centra “Recept Tayyip Erdoğan”, imali smo susret sa glavnim imamom Medžlisa IZ Sisak Alem ef. Crnkićem koji nas je upoznao sa aktivnostima džemata Sisak i o aktivnostima i izazovima sa kojima su susreću u svome radu. Razgovarali smo o budućoj saradnji koje će sigurno ako Bog da biti.

Porastom broja muslimanskog stanovništva, krajem 60-tih godina javlja se potreba za organiziranjem vjerskog života te je 1967. godine osnovan prvi Džematski odbor Islamske zajednice, a 1974. godine kupljena je kuća koja je prenamjenjena za mesdžid, mekteb i imamski stan.

Izgradnja džamije u Sisku višegeneracijski je san muslimana u Sisku i Sisačko-moslavačkoj županiji.

Više od 55 godina nakon nastanka ideje i pet godina nakon početka izgradnje, poslije birokratskih zavrzlama, pandemije i potresa koji su usporili proces, Islamski centar otvoren je 2022. godine svečanom ceremonijom na kojoj je bio hrvatski državni vrh, turska delegacija predvođena njenim predsjednikom Recepom Tayyip Erdoğan’ın te nizom diplomata i visokih zvanica kao i hiljada vjernika iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

U Sisku rade i djeluju sljedeće bošnjačke organizacije i institucije:

-Merhamet Sisak
-Vijeće bošnjačke nacionalne manjine na nivou županije-kantona
-Vijeće bošnjačke nacionalne manjine grada Sisak
– Bošnjačka nacionalna zajednica Hrvatske na nivou županije-kantona
-Bošnjačko kulturno-umjetničko društvo “Nur”
-Udruga Bošnjaka branitelja domovinskog rata RH
-Centralna biblioteka za Bošnjake u Sisku

Posjetili smo i sjedište “Merhameta” Siska čiji je predsjednik Šaban Kadrić koji je neumoran i mnogo radi za dobrobit stanovnika Siska. Merhamet Siska svaki dan priprema hranu za 70-80 osoba, učestvuje u humanim akcijama i pomaže siromašne i bolesne.

Takođe, smo posjetili i Biblioteku. 2012. godine, osnovana je Centralna biblioteka za Bošnjake u Republici Hrvatskoj, smještena u Narodnoj biblioteci i čitaonici Vlado Gotovac Sisak. Centralna biblioteka za Bošnjake smještena je u Ogranku Caprag pri Narodnoj biblioteci i čitaonici Sisak, u dijelu grada gdje se i nalazi najveća populacija bošnjačkog stanovništva. U biblioteci se nalazi nekoliko hiljada naslova na bosanskom jeziku, bosanskih pisaca.

Nakon toga smo posjetili gradski groblje Viktorovac gdje smo posjetili spomen obilježje-veliki nišan koji je postavljen 2018. godine zahvaljujući bošnjačkim udruženjima demobilisanih boraca. Spomen obilježje- NIŠAN postavljen je u znak sjećanja na 21 Bošnjaka koji su živote dali za odbranu Siska od agresora tokom rata devedesetih. Tokom rata u Hrvatskoj preko 30.000 Bošnjaka učestvovalo je u odbrani Hrvatske. Nažalost njih 1.187 poginulo je tokom rata u odbrani Hrvatske od agresora.

Veliki broj Bošnjaka Siska su uspješni poslovni ljudi koji imaju svoje privatne kompanije, ugostiteljske objekte. Nažalost veliki zemljotres koji se desio prije nekoliko godina umnogome je poremetio život svih stanovnika Siska. Zemljotres je tada napravio velike materijalne štete, i obnova Siska traje i danas.
Tokom boravka u Sisku sreli smo se i sa starim prijateljem Hamzalijom Hafizovićem koji je predsjednik Udruge Bošnjaka branitelja. Upoznali smo Bošnjake koji vole svoj džemat, čuvaju svoje običaje i tradiciju.

Asocijacija Mostovi Prijateljstva BiH dolaskom svojih predstavnika u Sisak želi pokrenuti aktivnosti kojima će se prijateljske veze između grada Siska, bošnjačkih institucija u Sisku i BiH dodatno osnažiti i kvalitetno pojačati. Hrvatska i Bosna i Hercegovina su susjedne i prijateljske države koje moraju raditi na dodatnom jačanju veza u svakoj oblasti društva. Bošnjaci u Republici Hrvatskoj ne smiju biti zaboravljeni od strane države Bosne i Hercegovine i trebaju svaki vid podrške.

Prema Popisu stanovništa iz 2011. godine, u Sisku živi 2442 pripadnika islamske vjere što je 5 % od ukupnog stanovništva dok na prostoru Sisačko-Moslavačke županije živi 4140 muslimana što je 2,4 % od ukupnog stanovništva.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno